2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A melegedő tengervíz mellett egy agresszív alga is kihívás elé állítja a korallzátonyokat

Egy különösen agresszív algafaj támadta meg a karibi korallok élőhelyét: a rozsdaszerű növény vastag bevonatot képez a zátonyokon.

A jelenség a savasodás, betegségek, szennyezés és korallfehéredés miatt pusztuló korallok regenerálódását tovább nehezíti, mivel nincs hely, amerre növekedhetnének – számolt be az EurekAlert alapján a 24.hu.

Az Oxfordi Egyetem és a Kalifornia Állami Egyetem kutatói az elmúlt években részletesen tanulmányozták ezeket az algalerakódásokat (peyssonnelid algal crusts, PAC) a Virgin-szigeteken, ahol az algák versenyeznek a helyért az egyre pusztuló korallokkal. Az algaplakkok az Irma és Maria hurrikánok okozta korallpusztulás után jelentek meg tömegesen.

 Bryan Wilson, a tanulmány vezető szerzője szerint

úgy tűnik, az algák lehetnek az ökológiai nyertesei ennek a változó világnak. 

Ahhoz, hogy egy korallzátony újjáéledjen, a lebegő bébikoralloknak meg kell tudniuk kapaszkodni egy stabil felületen. A karibi területen ott szeretnek legszívesebben letelepedni, ahol egy számukra kedvező, barátságos algafaj nő. A Coralline algae egyfajta támpontot ad a korall-lárvának: olyan biokémiai jeleket bocsát ki, amelyek segítségével az odatalál, és meg tud telepedni.

A káros és a barátságos alga is ugyanúgy nő a köveken, mégis, amíg az egyik taszítja a korallokat, a másik odavonzza őket. A kutatók azt találták, hogy a PAC-telepek olyan mikrobiális közösséget vonzanak, amelyek nem megfelelők a koralloknak. 

Neked ajánljuk
Az elmúlt 1250 évben az utolsó két évtized nyarai voltak a legforróbbak a Yellowstone-ban (képgalériával) Az ember elől menekült a hegyekbe a kea? (videóval) Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam