2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyorsabban fordulnak őszbe az erdők a klímaváltozás miatt

Egy friss tanulmány alapján nagyjából egy héttel jöhet korábban az ősz a klímaváltozás következtében, emiatt a fák korábban hullajtják a levelüket, és megváltozik a szénfelvevő képességük is.

A laikus tapasztalat ugyan azt mutatja, hogy két-három héttel már jócskán belecsúszott a nyár az őszbe, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet friss kutatása az ellenkezőjét bizonyította:

az európai fák nagyszabású vizsgálata után megállapítható, hogy napokkal, sőt, lassan egy héttel is korábban köszönt be az ősz, és a fák korábban válnak meg leveleiktől.

A kutatásból kiderült, hogy az ősz az évszázadban valahogy 3-6 nappal korábban köszönt be, legalábbis ami a fákat illeti: azok sokkal korábban kezdik el hullajtani a levelüket, ami azt is jelenti, hogy ilyenkor már kevesebb szenet kötnek meg, ami tovább ronthatja a légkör állapotát.

Fotó: shutterstock.com

A szakértők azt is megjegyezték: előfordulhat, hogy nem a hőmérséklethez, hanem a légkörből maximálisan felvehető szén-dioxid mennyiségéhez van köze a csúszásnak. Valószínű ugyanis, hogy a fák lombkoronájának megvan egy maximális „tűrőképessége”: az a szén-dioxid-mennyiség, amit még képesek megkötni a levegőből. Ha ezt elérik, a levelek elkezdenek lehullani.

A levélhullás korábbra tolódása közvetve rámutat, mennyivel több megkötni való szén-dioxid van a légkörben, mint évtizedekkel ezelőtt.

Ez a változás összezavarhatja az erdei ökoszisztémát, valamint befolyásolhatja a globális szénegyensúlyt is, méghozzá negatív irányban. A kutatók azonban egyelőre nem tudják, pontosan mit lehet kezdeni a helyzettel, és azt sem, hogy globálisan is ugyanez-e a helyzet.

Neked ajánljuk
Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé A magyar erdők az itt élő emberek egészségét szolgálják Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam