2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akadályozzák a flamingók növekedését a folyók szennyeződései

A folyótorkolatokban felhalmozódó nehézfémek és nyomelemek megzavarják a fiatal flamingók fejlődését. Az Ulmi Egyetem szakértői szerint az állatok bélflóráját károsítja a táplálékul szolgáló algákkal felvett túl sok szelén. Az ólommal, higannyal vagy szelénnel terhelt flamingófiókák viszonylag kis súlyúak méretükhöz képest.

„A bélflóra mikrobiális összetétele nemcsak a tápanyagfelvétel és az anyagcsere miatt fontos, hanem nagy befolyást gyakorol az immunrendszer teljesítőképességére is” – írja Mark Gillingham, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók Spanyolország és Franciaország déli részének rózsásflamingó-populációit (Phoenicopterus roseus) vizsgálták. Voltak közöttük káros anyagokkal súlyosan terhelt vizes területek, mint az andalúziai Odiel folyó mocsarai, és kevésbé terhelt vidékek, mint a dél-franciaországi Aigues-Mortes lagúnái a nyugati Rhone-deltában.

Fotó: Shutterstock

A tudósok szerint a folyókban lévő szennyező anyagok az üledékkel együtt a torkolatvidéken rakódnak le. A flamingók a tápláléklánc révén magas koncentrációban viszik be ezeket szervezetükbe.

Neked ajánljuk
Bombadetektorokkal bukkantak új bálnapopulációra Háromezer év után újra szaporodik egy állatfaj az ausztrál vadonban (videóval) Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam