2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyógynövénnyel gondoskodnak fiókáik egészségéről a rozsdabarna verebek

Egy új nemzetközi tanulmány szerint a Kínában élő rozsdabarna verebek a kínai fekete ürömmel (Artemisia verlotiorum) védik fiókáikat a parazitáktól.

A kedden publikált kutatást az ausztrál Griffith Egyetem és a kínai Hainan Egyetem, valamint a francia Paris-Saclay Egyetem tudósai végezték. A kutatók felfedezték, hogy a verebek az erős aromájú kínai fekete üröm leveleit használják arra, hogy távol tartsák fészküktől a parazitákat.

Az ürömlevelekben lévő fitokémiai összetevők csökkentik a fészekben lévő paraziták számát, és ennek köszönhetően a fiókák egészségesebbek lesznek

– magyarázta William Feeney, a Griffith Egyetem Környezeti Jövőkutatási Intézetének tudósa.

Rozsdabarna veréb Fotó: Shutterstock

Az ürömöt már az ősi Kínában is gyógynövényként használták. Manapság is az évente megrendezett Sárkányhajó Fesztivál egyik rituáléja, hogy az emberek ürömöt akasztanak az ajtajukra, és a gyerekeket ürömös vízzel mosdatják meg, mert a hiedelem szerint ez megvédi őket a betegségektől.

A tanulmányban a kutatók azt is leírták, hogy a madarak a Sárkányhajó Fesztivál időszakában bélelik ki a fészküket az ürömmel, ami arra utal, hogy mindkét esetben, a madaraknál és az embereknél is hasonló funkciót tölt be a növény.

Kínai fekete üröm Fotó: Shutterstock

A madarak viselkedését vizsgálva megfigyelték, hogy a verebek kifejezetten az olyan helyeket keresik a fészekrakáshoz, amely közel fekszik az üröm élőhelyéhez, és alkalmanként friss növényeket tudnak gyűjteni a fészekbe.

Neked ajánljuk
Hogyan nyel el egy fekete lyuk egy csillagot? (videó) Idén is 8 ezer kilométert tudhat a háta mögött a híres szalakóta Környezetvédelmi intézkedésekről tájékoztatott egy Kínában feltárt 300 éves kőtábla A zöldülés útján a hazai távhőszolgáltatás Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam