2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hajón menekítettek ki ritka zsiráfokat egy „süllyedő” szigetről Kenyában

Az Asiwa nevű felnőtt és a Pasaka nevű fiatal nőstényt külön e célra épített, magasított falú és megerősített bárkán szállították át a szárazföldre a Longicharo-szigetről, amelynek területe vészesen csökken a tó vízszintjének rejtélyesen gyors emelkedése miatt.

A ritka Rothschild-zsiráf két példányát menekítették ki hajón egy elárasztás fenyegette szigetről a kenyai Baringo-tóban az elmúlt napokban.

A zsiráfokat kedvenc csemegéjükkel, mangóval csalogatták a hajók fedélzetére a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) és természetvédelmi civil szervezetek emberei.

A „süllyedő” szigeten további hat Rothschild-zsiráf él, őket a következő évben menekítik át egy szárazföldi rezervátumba, a 17,7 négyzetkilométeres Ruko Community Conservancybe.

Fotó: gotravelblogger.com

A Rothschild-zsiráfokat 2011-ben telepítették be Longicharóra, hogy újraépítsék a hajdan őshonos populációt. Az akkor még 400 ezer négyzetméteres félsziget azonban mára 32 ezer négyzetméteres szigetté zsugorodott az utóbbi időben napi 15 centiméterrel emelkedő vízszint miatt.

A tó gyors felduzzadásának okát még nem tudják a szakemberek, a lehetséges magyarázatok között szerepel a föld mélyében végbemenő geológiai változás és az, hogy az erdőirtás miatt a korábbinál sokkal több üledék kerül a tóba, megemelve a vízszintet.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2100 körülire becsüli a Rothschild-zsiráfok számát, közülük 765-nek ad otthont Kenya.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Barátod, a pitypang – Levél az emberekhez Elon Musknak kínálják fel a Török lépcső egy részét Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam