2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megnőtt a kedvenceinket támadó parazitózisok száma (videóval)

Az MSD Animal Health által végzett kutatásból kiderül: az európai állatorvosok 78 százaléka szerint megnövekedett a vérszívó ízeltlábúak, köztük a kullancsok és bolhák száma, 74 százalékuk pedig állítja, hogy ez a hidegebb hónapokban (október és március között) is megfigyelhető.

A több mint 30 országra kiterjedő Protect Our Future Too által indított kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a társállatok egészségét érintő  kockázatokra, melyek az éghajlatváltozás következtében jelentkeznek – számolt be róla a qubit.hu.

Az európai állatorvosok több mint kétharmada szerint megnőtt a külső élősködőkhöz köthető betegségek száma.

Magyarországon is gyakoribbá vált a kutyák kullancsok által terjesztett betegsége, a babéziózis.

„Az éghajlatváltozás hatására hosszabb ideig aktívak a hazánkban előforduló kullancsfajok, miközben új fajok is megjelennek olyan területeken, ahol korábban nem fordultak elő” – fűzi hozzá a kezdeményezést támogató prof. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének professzora.

A megkérdezett magyar társállat-tulajdonosok 75 százaléka érzi úgy, hogy nem elég informált az éghajlatváltozás társállatokra gyakorolt negatív hatásairól, a magyar állatorvosok 69 százaléka pedig úgy látja, a gazdik nem rendelkeznek megfelelő tájékozottsággal a témában.

A melegebb időjárás következtében a korábbiaknál fontosabbá válik a különböző kórokozókat terjesztő kullancsok elleni védekezés.

A hazánkban megkérdezett gazdik 77 százaléka egész évben védi állatait az ízeltlábú külső élősködőktől, 13 százalékuk azonban csak a nyári hónapokban gondoskodik a védelemről.

A felmérés arra is rámutat, hogy a korszerű és hatásos kezelés kiválasztásához kevés az internetről összeszedett tudás a kérdésről, és elengedhetetlen állatorvoshoz fordulni.

Neked ajánljuk
Parazita darazsak támadtak egy finn szigetre telepített pillangófajra Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma 8 immunerősítő módszer (videó) Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam