2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 60 ezer koalát sújtottak a múlt nyáron Ausztráliában pusztító bozóttüzek

A WWF adatai szerint összességében csaknem hárommilliárd állat került a tűz útjába, amely Ausztrália déli és keleti részén mintegy 19 millió hektárnyi területet perzselt fel. Új-Dél-Walesben és Queenslandben már a bozóttüzek előtt is gyorsan csökkent a koalapopuláció.

Rengeteg állatfajt, köztük több mint 60 ezer koalát sújtottak a 2019–2020 nyarán Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (WWF) hétfőn közzétett jelentése.

A „fekete nyár” nagy pusztítást végzett az őshonos állatfajok körében, rengeteg állat elhullott, megsérült, trauma érte, füstöt lélegzett be, a hőségtől vagy kiszáradástól szenvedett, és elvesztette élőhelyét. A jelentés szerint mintegy 143 millió emlős, 2,46 milliárd hüllő, 181 millió madár és 51 millió béka élt a bozóttűz pusztította területeken.

Dermot O'Gorman, a WWF ausztráliai vezetője bejelentette, hogy a szervezet már dolgozik azon a regenerációs terven, amelynek keretében egyebek mellett az ország keleti részén élő koalák számát 2050-re meg akarják duplázni.

Bozóttűzben megsérült koalát tart karjában egy állatorvos a dél-ausztráliai Kenguru-sziget vadasparkjában 2020. január 10-én. Tavaly szeptember óta pusztítottak tüzek a kontinensország délkeleti térségében, januárig százezer négyzetkilométernyi földet perzseltek fel a lángok, az élővilágot ért veszteség óriási volt
Fotó: MTI/EPA/AAP/David Mariuz

„A WWF eltökélt szándéka, hogy elősegítse a vadon élő állatok és élőhelyük rehabilitációját, felfrissítse a bozóttüzek által sújtott közösségeket, fellendítse a fenntartható mezőgazdaságot, és biztosítsa az ország jövőjét” – fogalmazott O'Gorman.

A természeti katasztrófától sújtott koalák száma azért is felkavaró, mivel a faj már amúgy is veszélyben volt.

A WWF Ausztrália a koalapopuláció megerősítése érdekében drónokról szétszórt eukaliptuszmagok segítségével koalafolyosók létrehozásával próbálkozik, emellett felállít egy alapot, amellyel arra ösztönzi a földtulajdonosokat, hogy létesítsenek biztonságos menedékeket a koaláknak.

Neked ajánljuk
Veszélyben az ausztrál cápák, ráják és macskahalak Egy magángyűjteményben fedeztek fel egy új puhatestűt A WWF dalban mondja el, hogy a folyóinkat nem áldozhatjuk fel A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam