2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy nyulakat tizedelő vírus okozhat ökológia krízist Amerikában

Az új, RHDV2 vírus okozta fertőzés 2010-ben Franciaországban ütötte fel a fejét először, onnan terjedt el egész Európában és a mediterrán térségben, majd átkerült az Atlanti-óceán túlsó partjára is.

A nyulakat tizedelő kórokozó nemcsak a veszélyeztetett nyúlfajtákat sodorhatja a kihalás szélére, hanem más fajokra is veszélyes: miután az Ibériai-félszigeten a nyúlpopuláció 60-70 százalékával végzett, az ibériai sas állománya 45 százalékkal, míg az ibériai hiúzok száma 65 százalékkal csökkent – írta meg a Qubit.

A szakértők az amerikai területeken a sakálokat féltik: attól tartanak, hogy ha az állatok nem találnak vadnyulakat, ráfanyalodnak majd a szarvasmarhákra, míg az állattartók mérgeket vethetnek be ellenük. A méreg miatt elhullott sakálok tetemei pedig már más ragadozókra, például a keselyűkre és a sasokra is veszélyt jelent.

Korábban a vírus az Észak-Amerikában honos fajokat, például az üregi nyulakat, a hócipős nyulakat és a mezei nyulakat megkímélte, most viszont éppen közöttük pusztít leginkább.

Téli bundáját nyárira cserélő hócipős nyúl
Fotó: shutterstock.com

A rendkívül fertőző, vérzéses betegség a vadon élő és a házinyulakat egyaránt pusztítja Utah és New York államok területén. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a nyulak esetén 40-100 százalékos halálozási aránnyal bíró kórokozó emberre nem veszélyes.

A calicivírus nyulakat megbetegítő változatát először 1984-ben fedezték fel Kínában, de a kutatások szerint valószínűleg Európából származik. Azóta a szakértők Új-Zélandon át Afrikáig szinte az egész világon találkoztak már a vérzéses kór miatt kimúlt állatokkal.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam