2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legcsúfabb orchidea az idén felfedezett új növényfajok egyike

A botanikusok által a világ legrondább orchideájának leírt, a madagaszkári esőerdőben felfedezett új orchideafaj is azon 156 növény- és gombafaj között van, amelyeket 2020-ban fedeztek fel és azonosítottak a kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei és tudóstársaik szerte a világon.

A latin nevén Gastrodia agnicellus nevű faj virágai 11 milliméter hosszúak, barnák és igencsak csúfak – írták a kew-i kutatók az új növényfajok listájának bemutatásában.

Ennek az orchideának nincsenek levelei vagy más fotoszintetikus részei, egyedül gombákból táplálkozik. A tudósok veszélyeztetett fajként tartják számon, ám bizonyos védettséget élvez, mivel egy nemzeti park erdejében él.

Gastrodia agnicellus Fotó: ndtv.com

Az újonnan felfedezett növényfajok között van hat mérgesgomba-faj, amelyekre az Egyesült Királyságban bukkantak, és egy furcsa cserje is, amelyre Namíbiában leltek rá, és amelyet egyelőre nem tudtak egyetlen nemzetségbe sem besorolni. Végül arra jutottak, hogy nem csupán új fajról, hanem egy új nemzetségről és egy új családról van szó, amely a Tiganophyton karasense nevet kapta.

Tiganophyton karasense Fotó: RBG KEW/Wessel Swanepoel

A bizarr levelű bokor igen meleg, sós talajú területen él, ezért is kapta a Tiganophyton nevet, amely a serpenyőt jelentő latin tigani és a növényt jelentő phytonból tevődik össze.

Évente mintegy kétezer új növény- és gombafajt fedeznek fel világszerte. Közülük a kew-i botanikusok és tudóstársaik 156 fajt neveztek meg listájukon, és írták le őket tudományos részletességgel. Egyharmaduk orchideafaj, és 27 gombafaj van köztük.

Neked ajánljuk
Lehet, hogy a Föld mélységeiben lévő illóanyagok teszik tektonikailag élő bolygóvá a Földet Javul a tonhal helyzete, romlik a komodói varánuszé A remeterákokat elbűvöli az óceánokban bomló műanyag Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam