2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Végleg bezárt a hírhedt iszlámábádi állatkert

Az utolsó lakókat – két betegeskedő himalájai barna medvét, a hím Babloót és a nőstény Suzie-t, az egykori táncoló medvéket – csütörtökön tették repülőgépre, hogy egy jordániai menhelyen, tíz másik mackó társaságában, egy tágas erdőben, méltó körülmények között éljék le életük hátralévő részét.

Az utolsó állatok is elhagyták csütörtökön a pakisztáni főváros rossz hírű állatkertjét, amelyet ezzel végleg be is zártak.

A mintegy 1000 állatot tartó iszlámábádi Margalla Zoo hírhedt volt az állatok rossz életkörülményeiről. A nemzetközi közvéleményt is felháborította „a világ legmagányosabb elefántja”, az elszigeteltség miatt kényszerbeteggé vált Kaavan sanyarú sorsa, őt három hete szállították át egy kambodzsai menhelyre, ugyancsak repülőgéppel.

A reménytelen helyzetben lévő állatok megmentéséért, az állatkert bezárásáért az ausztriai székhelyű Négy Mancs állatvédő szervezet indított nemzetközi kampányt, amelybe bekapcsolódott Cher amerikai énekesnő is.

Az állatkert volt lakói 1. Fotó: Pakistan Animal Welfare Society

Egy bíróság májusban rendelte el az állatok kitelepítését az iszlámábádi állatkertből. Két oroszlán és egy strucc elpusztult elszállítás közben.

A pakisztáni kormány hétfőn jogi úton akarta leállíttatni az állatkert kiürítését, de a bíróság elutasította az indítványt, mondván, hogy a létesítmény egy valóságos koncentrációs tábor az állatok számára.

Az állatkert volt lakói 2. Fotó: Pakistan Animal Welfare Society

A pakisztáni állatkertek híresek silány felszereltségükről és az ott tartott állatok elhanyagoltságáról. Pesavar vadonatúj állatkertjében 2018-ban 30 állat pusztult el, köztük három ritka hópárducbébi.

A most bezárt, 1978-ban alapított iszlámábádi állatkert helyén a tervek szerint menhely létesül veszélyeztetett, vadon élő állatok számára.

Neked ajánljuk
Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá Megvan Alaszka idei legkövérebb mackója Két év után tudtak segíteni a nyakán gumiabronccsal élő szarvason (videóval) A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam