2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áttelelnek és bajt kevernek a kaktuszok a Pilisben

A Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai meglehetősen szokatlan munkát végeztek a napokban: felszámoltak egy kaktuszültetvényt a Pilisben.

„A végeredmény egészen döbbenetes lett, az alig néhány száz négyzetméteres területről hatalmas halom növény került kiásásra” – idézi a nemzeti park beszámolóját a Qubit.

A nemzeti park vezetősége 2017-ben értesült arról, hogy a Pilis szikláin kaktuszok tenyésznek, valószínűleg már évek óta. Azóta minden évben több hatalmas zsáknyi kaktuszt szedtek ki ott.

Aki oda ültette a növényeket, nagyon szerette őket, és értett is hozzájuk, így a délre néző oldalon a már nem is olyan zord teleket gond nélkül átvészelve 13 kaktuszfaj számtalan egyede nőtt, és ami aggasztóbb, szaporodott is.

A gömbös és oszlopos növekedésű fajok nem túlságosan terjedtek, de a fügekaktuszfajok minden letört szárdarabja legyökerezett, a sziklákon lejjebb csúszva újabb telepeket növesztett, kiszorítva az értékes sziklagyep őshonos növényfajait. Ahogy a közleményben fogalmaztak, „invázióssá váló fajok első terjedési lépéseinek lehetünk tanúi”.

Kaktuszmentesítés a ködben Fotó: dunaipoly.hu

A nemzeti park közleménye hangsúlyozta: „a kaktuszok cserépben, otthoni kertben nevelve gyönyörűek tudnak lenni, de Magyarországon a természetbe nem valók, könnyen inváziós fajokká válhatnak. Kérjük, a természetbe ne ültessen ki senki dísznövényeket, és a kerti hulladék helye sem az erdő szélén van!”

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam