2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A WWF felveszi a harcot a védett fajokat érintő bűncselekmények ellen

A WWF a következő három évben 11 ország érintett hatóságaival együttműködésben azért fog küzdeni, hogy a védett fajok ellen elkövetett bűncselekmények száma nemzetközi szinten is csökkenjen.

A természetet érintő bűncselekmények a szervezett bűnözés negyedik legjövedelmezőbb formája az embercsempészet, a kábítószer- és a fegyverkereskedelem után. A részaránya folyamatosan növekszik, az UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) és az Interpol 2018-as adatai szerint a természet ellen elkövetett bűncselekmények évente mintegy 110-281 milliárd amerikai dollárnyi értékkel bírnak – sorolja a WWF.

A természetet érintő bűncselekmények felbecsülhetetlen kárt okoznak a bolygónknak, jelentősen hozzájárulnak a fajok sokféleségének csökkenéséhez és az Európában őshonos növény- és állatfajok pusztulásához is. 

Az új projekt az Európai Unió LIFE programjának pénzügyi támogatásával valósul meg, 11 európai országban, köztük Magyarországon. A projektben a WWF-en kívül a Flora & Fauna International, a TRAFFIC, a Horvát Köztársaság Főügyészsége és a Horvát Igazságügyi Akadémia vesz részt.

A WWF és partnereinek célja, hogy az EU környezetvédelmi jogszabályainak való megfelelés javításával és a sikeresen felderített ügyek számának növelésével eltántorítsa a potenciális bűnelkövetőket, és ezzel csökkentse a védett fajok ellen elkövetett bűncselekmények számát.

A projekt során a részt vevő 11 országból összegyűjtik a védett fajok ellen Európában elkövetett bűncselekmények tipikus eseteit, elősegítik az ügyészség, a rendőrség és a többi érintett bűnüldöző hatóság ismereteinek javítását a természetvédelmi szabályok hatékonyabb betartása érdekében, valamint javítani kívánják a határokon átnyúló tudáscserét és a nyomozó hatóságok közötti együttműködést. A projekt célja továbbá a védett fajokkal szemben elkövetett bűncselekmények nemzetbiztonságra, közegészségügyre és biodiverzitásra gyakorolt hatásainak a megismertetése. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam