2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén is 8 ezer kilométert tudhat a háta mögött a híres szalakóta

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+-projekt keretében több szalakótát láttak el PTT-típusú műholdas jeladóval, melyek közül mára csak Eleven élete követhető nyomon.

 A szalakóták évente mindössze négy hónapot töltenek Európában, idejük nagyobb részét a tavaszi és őszi vonulás, illetve az afrikai telelés teszi ki. A hosszú, évente oda-vissza akár több tízezer kilométeres út során sok nehézséget kell leküzdeniük, az illegális vadászat, a pihenő- és telelőhelyek leromlása, a táplálékhiány, a klímaváltozás rengeteg madár pusztulását okozza.

A vonulási útvonalak pontosabb ismerete segítheti a különböző veszélyeztető tényezők csökkentését, az ismert pihenő- és telelőhelyek védelmét.

Az Eleven nevű szalakótára 2016-ban azért rögzítettek jeladót, mert az előzetes terepi megfigyelések szerint az első szalakóták között érkezett vissza afrikai telelőhelyéről és kezdett költésbe. A madár rekorddal is büszkélkedhet: 2016-ban olyan messzire repült, mint magyar jeladós szalakóta még soha.

Eleven legutóbb 2020. december 5-én adott jelet Botswanából, a már megszokott telelőhelyről. A „rekorder” madár tehát újra sikeresen tette meg vándorútját Afrikába, miközben nemcsak az elektromos áramütés jelentette veszélyt kerülte el, de áthaladt a madárvadászat szempontjából különösen veszélyes területeken is. Mindez annyit jelent, hogy újra „letekert” 8 ezer kilométer körüli távolságot, és élvezheti a nyári meleget a fekete kontinensen.

A mi szalakótánk Fotó: MME Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/youtube.com

Eleven aktuális helyzetéről ide kattintva találhatunk információt.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam