2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak vendégek vagyunk az erdőben, illene tiszteletet tanúsítani

Napjaink egyik legfontosabb feladata az erdei ökoszisztéma összetettségének megőrzése. Többek között erre hívja fel a figyelmet az Országos Erdészeti Egyesület Mi fán terem az erdő? című kampánya. A témát még inkább aktuálissá teszi, hogy a koronavírus tavaszi megjelenése óta többszörösére nőtt a látogatók száma a hazai erdőkben.

Egy jól működő erdei életközösségben minden szereplőnek megvan a maga funkciója, a mikroorganizmusoktól egészen a csúcsragadozókig – hangsúlyozta a Mi fán terem az erdő? kampány kapcsán a Soproni Egyetem általános rektorhelyettese. Az erdő ökoszisztémája csak ideig-óráig állandó, a változást pedig számos körülmény előidézhet.

„Ha változik a klíma, a mikroklíma, az időjárás körülöttünk, az ember által használt terület, akkor az életközösség is megváltozik, amely az erdőt alkotja

mondta Fábián Attila az InfoRádiónak. – Ha például valahol egy új utat építenek, az abban a pillanatban területeket választhat el egymástól. De pozitív módon, ha mondjuk hidakkal kötnek össze két területet, az újra kapcsolatot teremthet a korábban elválasztott széfrák között.”

Fotó: http://mifanterem.oee.hu/

A szakemberek úgynevezett génmegőrző erdőben igyekeznek megóvni a veszélyeztetett fafajtákat.

Ma többek között a szárazság és a rovarpusztulások miatt Magyarországon is vannak veszélyeztetett erdőterületek. A magyar erdők annál inkább mondhatók védettnek, ha minél több hazai fafaj jellemzi azokat. Ha idegen, úgymond bevándorló fajokkal telepített erdőket vagy életközösségeket látunk, azoknak a károsítók elleni kitettségük vagy a klímaváltozás elleni védekezési potenciáljuk is jóval kisebb, következésképp jóval sérülékenyebbek.

Az erdőgazdaságok és a magán-erdőgazdálkodók tudatos erdőgazdálkodást folytatnak, ebből fakadóan az ő területeiken figyelnek arra, hogy a jövevényfajok kevésbé jelenjenek meg és terjedjenek el. Azért inkább azokon a területeken jellemzők, ahol esetlegesen a gazdálkodás megszűnik, és nem figyel oda rá senki, hogy mi történik az új típusú életközösséggel. A szakember szerint

itthon inkább az alföldi erdőségek vannak rosszabb állapotban, ahol a mezőgazdasági tevékenység az uralkodó, az erdőgazdálkodás alatt álló hegyvidékek, dombságok erdőterületeit kevésbé érinti ez a probléma.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet a kirándulók felelősségére is, akik jelenlétükkel szintén alakítják az erdei ökoszisztémát.

„Az ember vendég az erdőben, és a vendég tiszteletet tanúsít a vendéglátójával szemben” – figyelmeztetett a rektorhelyettes.

Neked ajánljuk
Vörös listás apáca-fütyülőludak láthatók Debrecenben Leondaro DiCaprióról neveztek el egy eddig sosem látott fafajt Egy kisebb erdőből épül újjá a Notre-Dame Tonga: Két nap alatt két kitörés, szökőár, szennyezett ivóvíz és levegő Áder János: Egyetértettünk abban, hogy a 21. század a víz évszázada lesz
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam