2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már nem magányos a világ legmagányosabb elefántja (videóval)

Egészséges és gyorsan feltalálta magát új otthonában Kaavan, a világ legmagányosabbnak mondott elefántja, amely november 30-án bérelt repülőgéppel érkezett Kambodzsába Pakisztánból – közölte pénteken Neth Pheaktra szóvivő, a kambodzsai környezetvédelmi minisztérium államtitkára.

A 35 éves hím ázsiai elefánt csaknem egész eddigi életét magányosan, sanyarú körülmények között élte le a pakisztáni főváros, Iszlámábád hírhedten rossz állatkertjében. Kimenekítését civil aktivisták szervezték meg az ausztriai székhelyű Négy Mancs állatvédő szervezet és Cher amerikai énekesnő vezetésével – ahogyan arról már mi is többször beszámoltunk.

Új hazájában az elefántbika a Kulen Prum Tep nevű rezervátumban kapott helyet, ahol élvezi új életét a nőstény elefántok társaságában.

„Kaavan, amelyet eddig a világ legmagányosabb elefántjaként ismertünk, mostantól nem magányos, mert a Kulen Prum Tep menedékhelyen három nőstény elefánt társaságát élvezheti” – mondta az illetékes, aki reméli, hogy a bika „sok új ázsiaielefánt-bébi megszületését segíti elő” Kambodzsában.

Az állat nagyon gyorsan és jól alkalmazkodott új élőhelyéhez, jól kijön a nőstény elefántokkal. Körülbelül három hónap múlva már a vadonba is kiengedhetik a védett menhelyről.

Pakisztánban májusban egy bíróság mondta ki, hogy Kaavannak joga van egy kambodzsai rezervátumban leélni élete hátralévő részét.

A veszélyeztetett fajként nyilvántartott ázsiai elefántból 400-600 él Kambodzsában, főleg a Kardamom-hegységben és két északi tartományban. A környezetvédelmi államtitkár szerint az országnak 40,5 millió dollárra lesz szüksége a következő 10 évben a területén élő elefántok megmentéséhez.

Az iszlámábádi állatkertben uralkodó állapotok nemzetközi botrányt okoztak, a Margalla Zoo ezért csütörtökön kénytelen volt végleg bezárni.

Neked ajánljuk
Elefántikrek születtek Srí Lankán (videóval) Nem adták fel, hogy újrateremtsék a mamutokat Javul a tonhal helyzete, romlik a komodói varánuszé Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam