2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Karácsonyi tradíciók két- és négylábúakkal

A néphit szerint a fák Jézus születésekor hajladoztak örömükben, a görbe fa pedig kinyújtotta a derekát, amikor pedig az angyalok az örömhírt vitték a pásztoroknak, az erdei vadak is táncra kerekedtek – fogalmaz a Magyar Katolikus Lexikon.

Parádon úgy tartják, karácsony éjjelén egy percre világosság támad az istállókban is: jeléül Jézus születésének. Többfelé ismeretes hiedelem az is, hogy ilyenkor a jószágok emberi hangon beszélnek. E kiváltságuk alapja, hogy az ökör és szamár megismerte gazdáját (vö. Iz 1,3), s ez magyarázza ezen az éjszakán a jószág és istálló néphagyománybeli ünneplését is.

Sokfelé a gazda az éjféli mise után körüljárja a házat, beköszön az istállóba. Legtöbb helyen valami kevés ennivalót is tesznek az állatok elé, hogy nekik is legyen ünnepi vacsorájuk. 

Egyes országokban szokás volt az állatoknak kis karácsonyfát állítani, bár ezt a pogány eredetű szokást az egyház tiltotta.

A madarak karácsonyi etetése Assisi Szent Ferenc kultuszával is összefügg: karácsony éjszakáján a madarak is csicseregnek, énekelnek örömükben, mert Szent Ferenc atyánk karácsony napján az összekoldult búzát kivitette a dűlőútra, kiszóratta az ég éhező madarainak; ezért szokás a mai napig az ablak párkányára szemeket szórni.

Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: lexikon.katolikus.hu
Vissza
Hírfolyam