2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kitört Kilauea vulkán Hawaiin (képgalériával)

Az aktív tűzhányó robbanásszerű kitörések sorozatával zárta a 2018-as évet, azóta pedig csendben pihent, egészen december elejéig, mikor földmozgásokkal jelezte, hogy újra tombolni fog.

A Hawaii-szigeten elhelyezkedő Kilauea aktív pajzsvulkán kitöréséről Hawaii Vulkánfigyelő Intézete (HVO) és az Egyesült Államok Geológiai Intézete (USGS) adott ki közleményt, melynek alapján a tűzhányó helyi idő szerint vasárnap este fél tíz után tört ki, az első aktivitást pedig a Halemaʻumaʻu elnevezésű kráternél érzékelték először – számolt be a Sputnik News híréről a liner.hu.

Fotó: Twitter/Jozie A.
Fotó: Twitter/Jozie A.

Mivel a vulkán aktivitása igen változékony, a kitörés miatt vörös kód van érvényben a területen, mely a legmagasabb riasztási fokozat a HVO rendszerében. Az interneten már megjelentek a kitörést megörökítő felvételek, melyeken tisztán látszik, ahogyan fekete gomolygó füst száll fel a vulkán gyomrából, pokoli narancssárga fényben úszva.

Fotó: MTI/EPA/Amerikai Földtani Intézet
Fotó: MTI/EPA/Amerikai Földtani Intézet

Az obszervatórium egyébként már szeptember óta fokozott figyelmet fordított a vulkán aktivitására, ugyanis a környéken földmozgásokat tapasztaltak a szakértők. Korábban 2018-ban volt példa a Kilauea kitörésére, a vulkán így a legaktívabbak közé sorolható Hawaiin.

Neked ajánljuk
Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése Vitairat a zöldfinanszírozásról Új darázsfajra találtak egy százmillió éves borostyánkőben Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Összefogás a hazai éttermekért
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam