2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan nyel el egy fekete lyuk egy csillagot? (videó)

Látványos animációt készített a NASA, hogy bemutassa, miként nyel el egy fekete lyuk egy csillagot. A videót a 290 millió fényévre lévő PGC 043234 galaxisban megfigyelt esemény alapján készítették el, ott egy fekete lyuk bekebelezett egy túl közel „merészkedő” csillagot – amely körülbelül akkora volt, mint a Nap.

Egy nemzetközi kutatócsoport, a Johns Hopkins Egyetem tudósainak vezetésével volt szemtanúja annak, hogy az ASASSN-14li nevű fekete lyuk elnyeli a csillagot, és ezután egy nagy lobbanással anyagot bocsát ki magából – írja az erdekesvilag.hu.

„Nagyon ritkák az ilyen események. Ez volt első eset, hogy minden részletet láttunk. Hónapokon át követtük a fejleményeket” – mondta Sjoert van Velzem, a kutatócsoport egyik tagja. A jelenséget a teljes égboltra kiterjedő automata szupernóvakereső projekt (ASAS-SN) során fedezték fel 2014. novemberében.

A csillagrendszerek többségének középpontjában van fekete lyuk, amelynek a tömege a Naphoz hasonló csillagok millióinak, sőt milliárdjainak tömegét is elérheti.

Ezek a szupermasszív fekete lyukak a mágneses mezőjükben foglyul ejthetik a csillagokat, amelyeket elpusztít az árapályhatás. A csillagnak a fekete lyukhoz közelebb eső része ugyanis nagyobb gravitációs erőnek van kitéve, mint a távolabbi oldala. A csillag nyúlni kezd, majd szétesik. A roncsok nem zuhannak be azonnal a fekete lyukba. Mielőtt elnyelné őket a fekete lyuk, nagy sebességgel spirális pályán haladnak a falánk képződmény körül, erős sugárzást kibocsátva. A folyamat eredményeként keletkező sugárzásokat már a távoli galaxisokban is megfigyelték.

Neked ajánljuk
A Larry hurrikán okolható a szokatlan grönlandi hóviharért Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás A klímavédelem nem drága, sőt: egyenesen lökést adhat a gazdaságnak Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Mostantól szűrőrendszer tisztítja meg a Dunába folyó csapadékvizet
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam