2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért forró a Föld magja? És honnan tudjuk, hogy mennyire?

A Föld szilárd és olvadt vasból álló középpontja mintegy 6400 kilométerrel a lábunk alatt található, miközben az emberiség eddig készített legmélyebb, mérések elvégzésére is alkalmas fúrólyuk mindössze 10 kilométeres mélységbe vezetett. Egyáltalán nem biztos, hogy valaha is meg fogjuk tudni közelíteni a bolygó magját, de a tudósoknak így is vannak elképzelései az ott zajló folyamatokról.

A Föld középpontjának hőmérsékletét különböző becslések mintegy 4000 és 7000 Kelvin (hozzávetőlegesen 3726-6726 Celsius-fok) közé teszik. A hő több forrásból származik: a bolygó keletkezésének folyamataiból, a sűrűbb maganyagok lesüllyedésével keltett súrlódásból és a radioaktív anyagok bomlásából – derül ki a Kaliforniai Egyetem földtudományi professzorának magyarázatából.

Quentin Williams rámutat: a Föld középpontja csak rendkívül lassan veszít a hőmérsékletéből.

Ennek köszönhetően a Föld kezdeti korszakában, például a Hold kialakulásához vezető gigantikus kozmikus ütközés hatására felszabadult hő nagy része máig fennmaradt a bolygó centrumában.

A Föld szilárd magjának összetételével kapcsolatos tudásukat a kutatók a szeizmológiai hullámok megfigyeléséből nyerték. A magon áthaladó hullámok sebességének változása, illetve az anyag sűrűsége alapján a nagy nyomás alatt álló, magas hőmérsékletű vas jöhet szóba mint az űrben is megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló alkotóelem.

A kutatók a hőmérséklettel kapcsolatos becsléseiket a vas magas nyomáson mért olvadáspontjára alapozzák, ugyanakkor a bolygó középpontjában uralkodó extrém körülményeket megközelítő feltételek laboratóriumi szimulációja – a kísérletek folyamatos fejlődése ellenére – hatalmas kihívás. Ez magyarázza a Föld középpontjában uralkodó hőmérséklettel kapcsolatos tudományos bizonytalanságot.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: scientificamerican.com
Vissza
Hírfolyam