2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vigyünk magunkkal pozitív emlékeket is: ezeknek a természetvédelmi híreknek örülhettünk 2020 nyarán

A focipályáktól a rizsföldekig, az afrikai dzsungelektől a barcelonai operaházig a mögöttünk hagyott évben az emberiség számos helyszínen tapasztalta meg a természet szépségét és tett lépéseket a megóvásáért.

2020 nyara az állat- és növényvédelemben, a környezettudatos mezőgazdasági innovációk terén és a klímavédelmi erőfeszítésekben is hozott pozitív fejlemenyeket:

  • Hector Bellerin focista vállalta, hogy az Arzenál minden győzelme esetén 3000 fát ültet el.
  • Thai farmerek új rizstermesztési eljárást dolgoztak ki, amely a tradicionális elárasztásos módszerrel ellentétben a nedves és száraz időszakok váltakozásán alapul, és jelentősen kevesebb víz használatával és az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésével jár.
  • Megkezdődött a tobzoskák visszatelepítése az afrikai vadonba. A veszélyeztetett és tiltott állatkereskedelem egyik legkedveltebb áldozatának számító emlősök évtizedekkel ezelőtt eltűntek a kontinensről.
  • Vermont az Egyesült Államokban elsőként betiltotta az élelmiszer-hulladék lerakókba történő elhelyezését. Ezáltal elkerülhetővé válik a szeméttelepeken felhalmozódó szerves hulladék bomlásával járó metánkibocsátás. 
  • Az indusi folyamidelfin populációja Pakisztánban újra növekedésnek indult. A folyók ipari hasznosítása és a gátak építése nyomán korábban a különleges színekben játszó delfinek egyedszáma a húsz százalékára esett vissza, a helyi közösségekben végzett felvilágosító munkának és a vadászat betiltásának köszönhetően azonban mára újra gyarapodásnak indult. 
  • A kenyai Amboseli Nemzeti Parkban az elmúlt évek esőzései nyomán megerősödött vegetáció szabályos babyboomot okozott az elefántok körében: csak 2020 nyaráig 170 borjú született a területen.
  • A barcelonai opera épületében sajátos előadásra került sor a karantén idején: a közönség sorait növényekkel töltötték fel, amivel a járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések pozitív környezeti hatásait szimbolizálták. A növények nem mellesleg számos kutatás alapján érzékelik és „szeretik” a klasszikus zenét.
Neked ajánljuk
Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában A világ legnagyobb élőlénye, mégsem látjuk teljes egészében Hadd beszéljen a természet! – 2020 legszebb természetfotói egy norvégiai versenyről (képgaléria) Komplex vízvédelmi fejlesztések valósultak meg szerb–magyar együttműködésben A tüzelőanyagok elfüstölését is száműznék a reklámblokkokból
Tovább a forrásra: onetreeplanted.org
Vissza
Hírfolyam