2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet megismerése szempontjából jól teljesített 2020

A Föld élővilágát folyamatosan próbára teszi az életmódunk úgy, hogy talán föl sem fogjuk, milyen sokszínű és gazdag bolygón élünk – hiszen becslések szerint a velünk élő fajok mindössze 20 százalékát sikerült eddig lajstromba vennünk. Az elmúlt évben az emberiség több száz újabb faj megismerésével lett gazdagabb.

A szerencsés véletlen számlájára írható az a felfedezés, amelyben az Észak-Vietnám természetes tájait kutató tudósoknak volt részük. Kis híján elgázoltak egy út közepén fekvő különleges kígyót, amely az irizáló pikkelyekkel rendelkező fajok számát gyarapítja. Ezeket a föld-, illetve avarlakó életmódot folytató kígyókat csak most kezdjük megismerni. Az új faj egy generációkat felnevelő neves hüllőkutató után az Achalinus zugorum nevet kapta.

Fotó: bioone.org

Egy Iránban felfedezett, rejtőzködő pókféle elnevezésekor sajátos asszociáció vezette a tudósokat. A mindössze 8 milliméteres hím példányok szabad szemmel alig látható mintázata a Joker-filmek gonoszának vigyorát idézi a szakemberek szerint, ezért a pók a karaktert alakító színész, Joaquin Phoenix után a Loureedia phoenixi nevet kapta.

Forrás: Никита Туркенич/youtube.com

Egy nagy visszatérő is volt idén: a már két évtizede kihaltnak hitt ördögszemű békák élő egyedeire bukkantak a bolíviai Andokban, a kidülledő vörös szemek látványa pedig érthető módon nagy örömet okozott a kutatóknak.

Fotó: Trond Larsen/conservation.org

A Föld egyik legkisebb kétéltűjének felfedezése is ehhez az évhez köthető: a mindössze egy centiméteres, liliputi békaként aposztrofált állat felfedezését barnás rejtőszíne sem könnyítette meg. 

Novemberben a ritkaságnak számító perrin-csőrösceteket kereső Seashephard kutatóhajó csapata adott hírt egy új csőrőscet-faj felfedezéséről. A három megfigyelt példány külső jellegzetességei alapján egyértelműen elkülönülnek, de azt, hogy valóban új fajról van szó, még genetikai vizsgálatoknak is igazolniuk kell.

Neked ajánljuk
Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Lehet, hogy a Föld mélységeiben lévő illóanyagok teszik tektonikailag élő bolygóvá a Földet Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: greenmatters.com
Vissza
Hírfolyam