2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék bálnák eddig ismeretlen populációját fedezték fel az Indiai-óceánban

A kék bálnák a valaha élt legnagyobb testű állatok az eddigi ismeretek szerint, a világ minden óceánjában megtalálhatók. Énekük nagyon mély hangfekvésű, jól felismerhető, és különösen kedvező, hogy minden egyes populációnak külön egyedi éneke van. Nemrégiben egy eddig ismeretlen „énekes csoportra” találtak.

Az Endangered Species Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői új kékbálnadalról számolnak be, amely az Arab-tenger ománi partjaitól az Indiai-óceán közepén fekvő Chagos-szigetcsoport vizein át egészen a délnyugati Madagaszkárig hallható.

Salvatore Cerchio, az afrikai vízi állatvédelmi alap cetprogramjának igazgatója és a New England Aquarium tudósa vezette az énekelemzést, amelynek felvételei az Indiai-óceán keleti részén készültek. Az addig sosem hallott hangokat Cerchio először 2017-ben rögzítette, amikor a Mozambiki-csatorna Omura-bálnáit kutatta. Felismerte benne a kék bálnák énekét, de azt is, hogy ezt az éneket még sosem írták le.

Az új kutatásban az ománi partoknál dolgozó tudósok hangfelvételeit is elemezték, ők eredetileg az Arab-tenger veszélyeztetett hosszúszárnyú bálnáit tanulmányozták, amikor az ismeretlen énekre bukkantak.

A hang gyakoribb volt az ománi vizeken, mint Madagaszkár környékén, és kiderült, hogy eddig ismeretlen kékbálna-populáció számlájára írható.

Kék bálna Omán arab-tengeri partjainál Fotó: Environment Society of Oman/Robert Baldwin

Az állatok énekét alaposan tanulmányozták korábban, számos populációjukat egyedülálló hangadásuk alapján azonosították az Indiai-óceánon is.

„Megdöbbentő, hogy a rengeteg kutatómunka után egyszer csak itt egy populáció, amelyről 2017 előtt senki sem tudott”

– mondta Cerchio.

2018-ban a kutatók beszámoltak felfedezésükről a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságnak, amely az indiai-óceáni bálnapopulációk állapotát tanulmányozta. Ausztrál tagjaik felfedezték, hogy a Chagos-szigeteki felvételeiken felismerhető az új populáció éneke.

A három kutatócsoport együttműködésében elemzett adatok arra utaltak, hogy a populáció ideje legnagyobb részét az Indiai-óceán északnyugati részén, az Arab-tengernél és a Chagos-szigetektől északra tölti. Régóta felismerték, hogy egyetlen kékbálna-populáció él az Indiai-óceán északi részén, de feltételezték, hogy az Arab-tenger kék bálnái ugyanahhoz a populációhoz tartoznak, amelyet a Srí Lanka-i vizeken tanulmányoztak és az egész déli-központi Indiai-óceánon ez a népesség terjedt el. A friss kutatásban azonosított ének azonban ellentmond ennek az elképzelésnek.

Neked ajánljuk
Azonosították a mai bálnák szárazföldi ősét Nőtt a fókapopuláció a Watt-tengernél Az óceán csodái – 2.rész: Vadász vagy áldozat (természetfilm-sorozat) Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam