2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötzi korában fordult hidegebbre az idő az Alpokban

A Keleti-Alpok csúcsai tízezer évvel ezelőtt jégmentesek voltak az elemzések szerint, 5900 évvel ezelőtt azonban a klíma ismét hidegebbre fordult, és a gleccserek újra növekedni kezdtek.

A klíma lehűlése miatt melegen öltözködhetett Ötzi, aki néhány évszázaddal a lehűlés kezdete után élt. Osztrák kutatók vizsgálata szerint az ötezer éve élt kőkorszaki ember idején fordult hidegebbre az idő az Alpokban – jelentették be az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) munkatársai a Scientific Reports című tudományos lapban megjelent írásukban.

Az akkori földtörténeti kor a holocén volt, egy 12 000 éven át uralkodó melegebb időszak a jégkorszakon belül. A holocénben viszont Európában klímaváltozások is történtek. A visszavonuló jég nyomán felszínre került fák, valamint egyéb adatok arra utalnak, hogy egy úgynevezett klímaoptimum (meleg időszak) uralkodott mintegy 6000 évvel ezelőtt.

Ötzi a megtalálásakor Fotó: wikipedia.org

Az új elemzési eredmények is alátámasztják a más meglévő adatokból levont következtetéseket.

Pascal Bohleber, az ÖAW Interdiszciplináris Hegységkutató Intézetének munkatársa a tiroli Kauner-völgyben emelkedő, 3518 méteres Weißseespitze gleccserénél végzett fúrásokat, és két így nyert jégmagot elemzett.

A jégbe zárt szén segítségével meg tudták állapítani a legrégebbi, a sziklás altalajnál lévő rétegek korát. Eszerint a gleccserben lévő legrégebbi jég nagyjából 5900 éves, legfeljebb 7000. Ez arra utal, hogy ez előtt a csúcs jégmentes volt.

Ötzi megtalálásának helye pirossal jelölve Fotó: wikipedia.org

A tudósok ezért abból indulnak ki, hogy az akkori klímakörülmények miatt nagy magasságban sem volt lehetséges a tartós gleccseresedés, mivel túl meleg volt. Csak ezután javultak a körülmények a jégtömegek kialakulása szempontjából.

A jégfuratok mindössze 12 kilométerre attól a helytől származnak, ahol 1991-ben megtalálták Ötzit, a gleccsermúmiát 3200 méteres magasságban. Ötzi korát 5100-5300 évre teszik, életében valószínűleg a gleccserek ismét megjelentek a Keleti-Alpokban.

Ez az akkori emberek számára azt jelentette, hogy az Alpokon való átkelés valószínűleg veszélyesebbé vált.

Azt nem tudni, hogy Ötzi a jégben halt-e meg, vagy csak halála után zárta magába a jég. A jégtömeget, mely konzerválta a testet, sohasem datálták kutatók, ma pedig már nem létezik. A jelenlegi globális felmelegedés előrehaladtával a hely hamarosan ismét jégtelenné válik.

„Szerencsénk van, hogy egyáltalán tudtunk még jégfuratot venni. Fogy az időnk. Még 10-12 méternyi jég van, néhány éven belül azonban teljesen eltűnhet”

– mondta Bohleber.

Ötzi reprodukciója a dél-tiroli Régészeti Múzeumban, Bolzanóban Fotó: Shutterstock

A gleccserkutató kiemelte, hogy bár az átkelő csúcsa a holocén korban egyszer már jégtelenné vált, ez nem jelenti azt, hogy akkoriban melegebb volt, mint ma. „Adataink alapján csak azt mondhatjuk, hogy a gleccserek 5900 éve ismét növekedni kezdtek. Hogy mi volt azelőtt, azt nem tudjuk rekonstruálni a jégfuratokból” – fejtette ki.

A Nyugati-Alpok csúcsain 4000 méter felett ugyanakkor sok helyen a holocén teljes időszaka alatt megmaradt a jég. Nem tudni, hogy ez a jövőben is így marad-e.

„A gleccserek jelenleg drámai sebességgel húzódnak vissza, ezt sürgősen tovább kell vizsgálni. Ennek fontos alapot ad a gleccserek holocén kori múltjának ismerete” – mondta Bohleber.

Neked ajánljuk
Globális térkép készült arról, merre élnek a veszélyeztetett gerincesek Különleges megfigyelés alatt tartják a Mont Blanc egy olaszországi gleccserét (videó) A madarak már elhagyták a kiszáradó Velencei-tavat, a turistákon a sor (videó) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam