2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért olyan ritka tünemény a kék szín a természetben?

Az emberek jelentős része, kültúrától függetlenül kedveli a kék különböző árnyalatait. Ugyanakkor a virágok mindössze tizede és az állatok elenyésző része büszkelkedhet a kék szín hűvös elegenciájával. De vajon miért van ez?

A jelenség oka az, hogy ilyen színű pigmentek nem fordulnak elő természetesen sem az állatokban, sem a növényekben: trükkökhöz kell folyamodniuk, hogy kéknek látszanak.

A növények esetében ez a színanyagok keverését jelenti, kicsit hasonlóan, ahogy ezt egy festő tenné: a leggyakrabban vörös festékanyagokról, úgynevezett antociánokról van szó, amelyek megjelenése sav hozzáadásával átalakul. Ez a változás a visszavert fénnyel együtt varázslatos árnyalatok elérésére alkalmas. Gondoljunk csak a harangvirág, a hortenzia vagy a nefelejcs szirmaira. Levelek esetében még ritkább a kék. Ugyanis a festékanyagok, így a legelterjedtebb klorofill színét is az határozza meg, milyen színű fényt nyelnek el, illetve vernek vissza. 

A fotoszintetizáló növények számára pedig nem lenne nyertes stratégia a magas energiatartalmú kék fény visszaverése.

Kedves kék csengettyűk Fotó: shutterstock.com

Az állatok még összetettebb trükkökre szorulnak. Színüket általában a táplálékukból nyerik, gondoljunk csak a flamingó apró rákokból származó rózsaszín tollaira. De a kék színhez így nem juthatnak hozzá. A megoldást a fény eltérítése, szétszórása jelenti, amit a kültakarójuk finom struktúrái tesznek lehetővé. Az azúrlepkék áttetsző szárnya a hímpor különleges mintázata miatt irizál.

A kék madarak a szárnyukon megfelelő távolságra elhelyezett mikroszkopikus gyöngyökkel befolyásolják a visszavert fény hullámhosszát.

A Nessaea obrinus az egyetlen ismert állatfaj, amely valódi kék pigmentet állít elő Fotó: Charles J Sharp/Wikimedia Commons

És hogy miért éri meg ez a nagy igyekezet? A különleges szín a természetben is a figyelemről szól: legyen szó a beporzók vagy az ellentétes nem elcsábításáról vagy egy harsány figyelmeztetésről: ne egyél meg, mert megbánod!

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért 140 elektromos Mini Coopert rendelt dolgozóinak a Deloitte
Tovább a forrásra: sciences.adelaide.edu.au
Vissza
Hírfolyam