2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zhurt, a farkasmúmiát tanulmányozzák tudósok

Az állat tökéletes állapotban megőrződött maradványai alapján a szakértők ismereteket szerezhetnek az akkor élő farkasok életmódjáról és a modern farkasfajokkal való rokonságukról.

Az 57 ezer éves múmiát 2016-ban fedezte fel a kanadai permafrost (állandóan fagyott) talajban egy aranybánya dolgozója. A Yukon közigazgatási területen élő tr'ondek hwech'in őslakos nép a Zhur nevet adta az állatnak.

„Ez a valaha talált legteljesebb farkasmúmia. Gyakorlatilag 100 százalékban érintetlen, csupán a szemei hiányoznak” – mondta Julie Meachen, az egyetem anatómiakutatója, az eredményeket bemutató tanulmány társszerzője. A szakértő szerint nagyon ritka, hogy ilyen leletet találjanak a régióban. Ehhez az állatoknak haláluk után gyorsan kell konzerválódniuk a jégben, mielőtt a test oszlásnak indul, vagy mielőtt más állatok felfalják.

A kutatók azt feltételezik, hogy az odújában lehetett, és nagyon hirtelen pusztult el, amikor az ráomlott. Az adatok alapján nem éhezett, halála idején nagyjából héthetes lehetett.

Fotó: Government of Yukon

Még az állat táplálékát is meg tudták vizsgálni.

„Ami igazán meglepett minket, az az, hogy vízi állatokat is fogyasztott, főként lazacot” – emelte ki a kutató. A farkasok a jégkorszakban általában bivalyokkal, pézsmatulkokkal vagy más nagy, szárazföldi állatokkal táplálkoztak.

Fotó: Government of Yukon

A farkaskölyök örökítőanyagában kapcsolatot találtak régi oroszországi, szibériai és alaszkai farkasfajokkal.

Megtisztítása és konzerválása után Zhurt a Kanada északnyugati részén található Whitehorse-ban lévő Yukon Beringia Központban állítják ki.

Neked ajánljuk
Először keltek ki teknősök ennyire északon (videóval) Azonosították a mai bálnák szárazföldi ősét Két évtized után ismét rozmár látogatott a Watt-tengerhez (videóval) Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam