2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hűséges és bocsánatot kérni is tudó állatok a bonobók

Kötelességtudó és hűséges szociális állatok a bonobók: ha el is téríti őket valami társuk kurkászásától, visszatérnek hozzá. Úgy tűnik, még egymástól bocsánatot kérni is tudnak.

Raphaela Heesen, a Neuenburgi Egyetem biológusa és kutatótársai egy francia állatkertben figyelték meg a bonobók (Pan paniscus) viselkedését, miközben a majmok egymást kurkászták. Eközben alkalmanként megzavarták, a nevükön szólították vagy élelemmel csábították félre őket, zajosan kinyitották és becsukták területük ajtaját.

A bonobók 80 százaléka alig néhány perccel a táplálkozási szünet vagy a zaj után visszatért a kurkászáshoz – írták a tudósok a Science Advances című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Ellenben ha saját szőrüket ápolták, a megszakítás után csak minden negyedik állat tért vissza a tevékenységhez.

„Úgy tűnik, a csimpánzfaj egyedei értik saját társas szerepüket. Tudatában vannak kötelességeiknek, és motiválja őket partnerük, hogy visszatérjenek a kurkászáshoz. Ezek olyan tulajdonságok, amelyeket eddig csak az embereknek tulajdonítottak”

– mondta Heesen.

Fotó: Shutterstock

Azt is megfigyelték, hogy a bonobók gesztusokkal, hangokkal és arckifejezésekkel kommunikálnak, amikor megszakítják, és amikor folytatják a tevékenységet.

A kommunikáció intenzitása azonban eltérő annak függvényében, miért szakította meg az állat a kurkászást: ha az ajtócsapkodás, tehát egy rajta kívülálló ok miatt, akkor erőteljesebben kommunikált, mint akkor, amikor a csábító falat miatt hagyta magára fajtársát. Visszatéréskor pedig fordított arányú volt az intenzitás.

A tudósok tovább vizsgálják, mire utalnak a bonobók egyes gesztusai. Úgy vélik, az emberekhez hasonlóan bocsánatot kérnek a fajtársaktól a várakoztatásért.

Neked ajánljuk
Az éghajlat átalakulása a felelős a delfineket sújtó bőrbetegség megjelenéséért Jól bírják a klímaváltozást az ősi bükkösök A legcsúfabb orchidea az idén felfedezett új növényfajok egyike A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam