2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz

A koronavírus-válság kezdeti hónapjaiban még áltathattuk magunkat az emberiség visszahúzódásával teret kapó természet megtévesztő képeivel, de mostanra szembe kell néznünk azzal, hogy a járvány kialakulásához vastagon hozzájárult a felelőtlen természethasználatunk, a koronavírus nyomában gyűrűző válság pedig csak rontott a helyzeten.

Egyre több kutatás bizonyítja, köztük a természetvédelemmel foglalkozó amerikai Conservation International vizsgálatai is, hogy a járványok kitörése közvetlenül összefügg a természetes élőhelyek károsításával.

A természetes ökoszisztémák az emberi testhez hasonlóan működnek: ha masszívak és erősek, azaz sokféle, egészséges és nagy egyedszámú populációból épülnek fel, kisebb valószínűséggel válnak betegségek forrásává.

Azonban a nemzetközi állatkereskedelem terjeszkedik és a trópusi esőerdők újabb és újabb területei kerülnek művelés alá, megnő az ember és az állatvilág találkozásának és a kórokozók átadásának veszélye is.

A kisebb élőhelyre, rosszabb körülmények közé szoruló, stresszes állatok fogékonyabbá válnak a betegségekre. Ugyanakkor azzal, hogy egy erdő helyére ültetvények, utak vagy városok kerülnek, a vírusok még nem tűnnek el. 

Fotó: shutterstock.com

Mindezek alapján érthető, hogy a Conservation International miért sürgeti, hogy a jövőbeli járványok elkerülése érdekében világszerte tegyünk meg mindent a természetes élőhelyek állapotának megőrzéséért, illetve helyreállításáért. Az erdőírtások visszaszorítása, az illegális állatkereskedelem felszámolása nem csak a természet javát szolgálja:

Az emberi egészség és a prosperáló gazdaság lehetősége elválaszthatatlan a bolygó egészségétől: amikor a természetet óvjuk, a saját bőrünket is mentjük. 

Sajnos az elmúlt évben a vírus nyomában járó válság épp ezzel a céllal ellentétes folyamatokat indított el. A turizmus visszaszorulása, a munkanélküliség és az élelmiszerhiány az illegális vadászat, az erdőírtás és a bányászat fokozódásához vezetett. Ezt az ellentmondásos helyzetet visszük magunkkal 2021-be. És a reményt, hogy az emberiségnek sikerül fogást találnia az egészségügyi válságokból, megélhetési gondokból és pusztuló élővilágból felépülő gordiuszi csomó kusza szövedékén.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Egy angol fesztivál résztvevőinek drogtartalmú vizeletei már a halakat is károsítják A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam