2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz

A koronavírus-válság kezdeti hónapjaiban még áltathattuk magunkat az emberiség visszahúzódásával teret kapó természet megtévesztő képeivel, de mostanra szembe kell néznünk azzal, hogy a járvány kialakulásához vastagon hozzájárult a felelőtlen természethasználatunk, a koronavírus nyomában gyűrűző válság pedig csak rontott a helyzeten.

Egyre több kutatás bizonyítja, köztük a természetvédelemmel foglalkozó amerikai Conservation International vizsgálatai is, hogy a járványok kitörése közvetlenül összefügg a természetes élőhelyek károsításával.

A természetes ökoszisztémák az emberi testhez hasonlóan működnek: ha masszívak és erősek, azaz sokféle, egészséges és nagy egyedszámú populációból épülnek fel, kisebb valószínűséggel válnak betegségek forrásává.

Azonban a nemzetközi állatkereskedelem terjeszkedik és a trópusi esőerdők újabb és újabb területei kerülnek művelés alá, megnő az ember és az állatvilág találkozásának és a kórokozók átadásának veszélye is.

A kisebb élőhelyre, rosszabb körülmények közé szoruló, stresszes állatok fogékonyabbá válnak a betegségekre. Ugyanakkor azzal, hogy egy erdő helyére ültetvények, utak vagy városok kerülnek, a vírusok még nem tűnnek el. 

Fotó: shutterstock.com

Mindezek alapján érthető, hogy a Conservation International miért sürgeti, hogy a jövőbeli járványok elkerülése érdekében világszerte tegyünk meg mindent a természetes élőhelyek állapotának megőrzéséért, illetve helyreállításáért. Az erdőírtások visszaszorítása, az illegális állatkereskedelem felszámolása nem csak a természet javát szolgálja:

Az emberi egészség és a prosperáló gazdaság lehetősége elválaszthatatlan a bolygó egészségétől: amikor a természetet óvjuk, a saját bőrünket is mentjük. 

Sajnos az elmúlt évben a vírus nyomában járó válság épp ezzel a céllal ellentétes folyamatokat indított el. A turizmus visszaszorulása, a munkanélküliség és az élelmiszerhiány az illegális vadászat, az erdőírtás és a bányászat fokozódásához vezetett. Ezt az ellentmondásos helyzetet visszük magunkkal 2021-be. És a reményt, hogy az emberiségnek sikerül fogást találnia az egészségügyi válságokból, megélhetési gondokból és pusztuló élővilágból felépülő gordiuszi csomó kusza szövedékén.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam