2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

503 új fajt azonosítottak tavaly brit kutatók

A londoni Természettudományi Múzeum szakértőinek felfedezései között a pillangóktól a majmokig a legkülönfélébb fajok képviseltetik magukat. Rábukkantak például egy mianmari majomfajra, egy ganajtúrófélére Új-Guineában, és egy új hínárfajra a Falkland-szigeteken.

A múzeum munkatársai 2020-ban nevet adtak eddig ismeretlen zuzmóknak, darazsaknak, kacslábú rákoknak, apró tarantuláknak és tüdőtlen szalamandráknak.

„Egy olyan évben, amikor a biomassza globális tömege kisebb, mint az ember termelte tárgyak tömege, olyan, mintha azt kellene minél előbb dokumentálnunk, amit elveszítünk. Az 503 újonnan felfedezett faj emlékeztet minket arra, hogy egyetlen kíváncsi, rendkívüli hatalommal rendelkező faj vagyunk, mely kezében tartja sok más faj sorsát” 

– mondta Tim Littlewood, a múzeum tudományos igazgatója.

A gyönyörű mintázatú Pachythrix chlorophylla lepkét a Bismarck-szigetcsoportban, Új-Guinea keleti partjainál fedezték fel Fotó: Natural History Museum

A szakértők eddig csaknem kétmillió különböző életformát ismertek meg a Földön, de valódi számuk a korábban becsült 8,7 milliónál jóval több is lehet. Az új DNS-elemzéses technikák révén ugyanis a látszólag hasonló élőlények különbözőségei is feltárhatóvá váltak.

A sors váratlan fordulatai is szerepet játszottak egy-egy felfedezésben. A Pseudoacanthocephalus goodmani nevű új parazita férget az Amietophrynus gutturalis nevű varangy ürülékében fedezték fel, miután a varangy véletlenül egy turista poggyászában eljutott Mauritiusról Cambridge-be. Még a mosógépet is megjárta a ruhákkal együtt, mielőtt észrevették volna az állatot.

A múzeum gyűjteményében lévő mintegy 80 millió példány is szolgált új felfedezésekkel. Az egyik új faj, az Oedipina ecuatoriana nevű tüdőtlen szalamandra egyetlen egyed alapján ismert, melyet több mint 100 éve gyűjtöttek be, azóta van a múzeum tulajdonában. Ezek a féregszerű kétéltűek az esőerdők talajába fúrva élnek, bőrükön keresztül lélegeznek.

A vörös moszat Corallina Chamberlainiae új faja segít megmutatni, hogyan kapcsolódnak az Atlanti-óceán déli részének szigetei Fotó: Natural History Museum

A leglátványosabb felismerés a Trachypithecus popa (Popa langur) nevű majomfaj felfedezése volt, ezt ugyanis korábban más fajokkal keverték össze. Egy mianmari kihunyt vulkán oldalában él, de a múzeum gyűjteményében több mint 100 éve meglévő bőrök és csontok alapján azonosították. Súlyosan veszélyeztetettnek számít, mindössze 200-260 példány él belőle vadon.

„Reméljük, hogy a fajok elnevezése segíti védelmüket” – mondta a múzeum emlősökkel foglalkozó kurátora.

A legtöbb felfedezést a bogarak rendjében tették a kutatók: 170 új fajt azonosítottak, köztük egy Új-Guinea-i szkarabeuszbogarat, karmosbogárféléket Brazíliában, és egy apró, mocsárkedvelő bogarat Malawiban.

Az újonnan felfedezett Smithophis arunachalensis kígyófajra Indiában bukkantak rá Fotó: Natural History Museum

A szakértők 70 új darázsfajt, három új méhfajt, 9 új éjjeli lepkét, hat új százlábút, kilenc laposférget, egy pillangót és 10 mohaállatkát is azonosítottak.

A Természettudományi Múzeum munkatársai idén nevet adtak 122 új, fosszíliaként megismert fajnak, valamint 10 új ásványnak, mely jelentős eredmény, mivel mindössze nagyjából 6000 ásványféle ismert.

Neked ajánljuk
Sokmillió éves, ismeretlen pingvinfajt azonosítottak Új-Zélandon Először keltek ki teknősök ennyire északon (videóval) Azonosították a mai bálnák szárazföldi ősét Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam