2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zsugorodik az északi-tengeri disznódelfinek populációja

Az Északi-tenger németországi részén 2002 és 2019 között évente 1,8 százalékkal csökkent a disznóorrú delfinek száma. Szakérők szerint ez a tengeri ökoszisztéma egyensúlyának felbomlását jelezheti.

A Hannoveri Állatorvosi Egyetem kutatása szerint 2019-ben az Északi-tenger Németországhoz tartozó részén 23 ezer egyed élt csupán.

„Ez a folyamat aggodalomra ad okot” – mondta Anita Gilles, a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője.

Különösen nyugtalanító a tény, hogy a disznódelfinek visszahúzódtak a Sylt szigetének közelében lévő védett területről. A vizsgálat ideje alatt számuk a sziget külső zátonyánál évente átlagosan 3,8 százalékkal csökkent.

Fotó: sputniknews.com

Borkum közelében ugyanakkor növekedett a populáció. Ennek okai egyelőre ismeretlenek, és kiderítésük további vizsgálatot igényel – mondta Gilles.
Más tanulmányok úgy vélik, a populáció változásában nagy szerepe van a hajóközlekedésnek, a halászatnak és a tengeri szélerőműveknek.

„Valószínűleg a különböző okok keveréke és kumulatív hatásuk áll a háttérben” – véli a szakértő.

A közönséges disznódelfinek, más néven barna delfinek (Phocoena phocoena) számát a levegőből végzett számlálásokkal és becslésekkel határozták meg. Ez a legkisebb delfinfaj, és az egyetlen, mely az Északi-tengerben honos.

Jelenléte különösen fontos a tengeri ökoszisztéma egyensúlyának megőrzésében. Ha ennek ez érzékeny fajnak zsugorodni kezd a populációja, az azt jelzi, hogy nincs többé egyensúly – hangsúlyozta Gilles.

Neked ajánljuk
Bombadetektorokkal bukkantak új bálnapopulációra Háromezer év után újra szaporodik egy állatfaj az ausztrál vadonban (videóval) Elveszíthetik afrikai élőhelyüket az emberszabású majmok Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam