2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zsugorodik az északi-tengeri disznódelfinek populációja

Az Északi-tenger németországi részén 2002 és 2019 között évente 1,8 százalékkal csökkent a disznóorrú delfinek száma. Szakérők szerint ez a tengeri ökoszisztéma egyensúlyának felbomlását jelezheti.

A Hannoveri Állatorvosi Egyetem kutatása szerint 2019-ben az Északi-tenger Németországhoz tartozó részén 23 ezer egyed élt csupán.

„Ez a folyamat aggodalomra ad okot” – mondta Anita Gilles, a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője.

Különösen nyugtalanító a tény, hogy a disznódelfinek visszahúzódtak a Sylt szigetének közelében lévő védett területről. A vizsgálat ideje alatt számuk a sziget külső zátonyánál évente átlagosan 3,8 százalékkal csökkent.

Fotó: sputniknews.com

Borkum közelében ugyanakkor növekedett a populáció. Ennek okai egyelőre ismeretlenek, és kiderítésük további vizsgálatot igényel – mondta Gilles.
Más tanulmányok úgy vélik, a populáció változásában nagy szerepe van a hajóközlekedésnek, a halászatnak és a tengeri szélerőműveknek.

„Valószínűleg a különböző okok keveréke és kumulatív hatásuk áll a háttérben” – véli a szakértő.

A közönséges disznódelfinek, más néven barna delfinek (Phocoena phocoena) számát a levegőből végzett számlálásokkal és becslésekkel határozták meg. Ez a legkisebb delfinfaj, és az egyetlen, mely az Északi-tengerben honos.

Jelenléte különösen fontos a tengeri ökoszisztéma egyensúlyának megőrzésében. Ha ennek ez érzékeny fajnak zsugorodni kezd a populációja, az azt jelzi, hogy nincs többé egyensúly – hangsúlyozta Gilles.

Neked ajánljuk
1300-nál is több lába van az újonnan felfedezett ezerlábúfaj egyik egyedének Településen kívül is eltávolíthatók a veszélyes medvék Romániában Még 83 elefánt elejtését engedélyezik Botswanában Tonga: Két nap alatt két kitörés, szökőár, szennyezett ivóvíz és levegő Áder János: Egyetértettünk abban, hogy a 21. század a víz évszázada lesz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam