2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2020-ban azt is megtudtuk, miért vonzzák a rovarokat az ablakok

Hazai kutatóknak sikerült megfejteniük, miért tévesztik össze a rovarok peterakás során a vizet az épületek üvegfelületeivel. 

Kriska György, az ELTE TTK Biológiai Intézetének tudományos munkatársa az M1 Kék bolygó című műsorának elmondta, hogy ezek a felületek bizonyos megvilágítási körülmények között vizet utánoznak.

„Amikor a vízirovarok petézni akarnak, vissza kell hogy térjenek a vízhez, és olyankor megtévesztik őket ezek az üvegfelületek, amelyek szuper vízként funkcionálnak”

– fogalmazott a kutató. Ugyanez a helyzet a gyantával. Az áldozat azt hiszi, hogy a számára életet jelentő vízfelületen landol, de téved. A repülő vízirovarok a vizesélőhelyeket a vízfelszínről visszavert vízszintesen poláros fény alapján ismerik fel.

Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm) Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam