2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszaszorulóban az orvvadászat Namíbiában

A namíbiai hatóságok hatékony fellépésének (szigorúbb ellenőrzés és a bírságok összegének emelése) köszönhetően tavaly lényegesen kevesebb, 30 orrszarvú lett orvvadászok áldozata. Az előző évben 50, 2018-ban pedig 79 példányt öltek meg illegálisan az országban.

Az elefántok orvvadászata is csökkenő tendenciát mutat: 2020-ban 11, míg 2019-ben 13 példány került puskavégre.

Namíbiában a rendőrség, a központi hírszerzés, a civil társadalom és a magánszektor összefogása segített az orvvadászat megfékezésében. A cselekmény büntetését 200 ezer namíbiai dollárról (3,8 millió forintról) 25 millió namíbiai dollárra (476 millió forintra) emelték fel, a kiszabható börtönbüntetést pedig 20 évről 25 évre növelték.

A dél-afrikai ország ad otthont a világ második legnagyobb orrszarvú-populációjának. Az országban él a keskenyszájú orrszarvúk egyharmada.

Fotó: savetherhino.org

A vadon élő keskenyszájú orrszarvúk már csaknem kihaltak az illegális vadászat miatt, de a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően ismét nő a számuk, a nonprofit Save the Rhino Trust állatvédelmi szervezet szerint már 200 példány lehet belőlük.

Az afrikai orrszarvú-populációt az orvvadászat az elmúlt évtizedekben megtizedelte. Az állatok tülkének nagy felvevőpiaca van Kelet-Ázsiában, ahol a gyógyászatban és az ékszerkészítésben használják fel.

Neked ajánljuk
Hat év, harminc műtét – már jobban van a bántalmazott rinocérosz (videóval) Elhunyt Ozzie, a világ legidősebb hím gorillája Településen kívül is eltávolíthatók a veszélyes medvék Romániában Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam