2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszaszorulóban az orvvadászat Namíbiában

A namíbiai hatóságok hatékony fellépésének (szigorúbb ellenőrzés és a bírságok összegének emelése) köszönhetően tavaly lényegesen kevesebb, 30 orrszarvú lett orvvadászok áldozata. Az előző évben 50, 2018-ban pedig 79 példányt öltek meg illegálisan az országban.

Az elefántok orvvadászata is csökkenő tendenciát mutat: 2020-ban 11, míg 2019-ben 13 példány került puskavégre.

Namíbiában a rendőrség, a központi hírszerzés, a civil társadalom és a magánszektor összefogása segített az orvvadászat megfékezésében. A cselekmény büntetését 200 ezer namíbiai dollárról (3,8 millió forintról) 25 millió namíbiai dollárra (476 millió forintra) emelték fel, a kiszabható börtönbüntetést pedig 20 évről 25 évre növelték.

A dél-afrikai ország ad otthont a világ második legnagyobb orrszarvú-populációjának. Az országban él a keskenyszájú orrszarvúk egyharmada.

Fotó: savetherhino.org

A vadon élő keskenyszájú orrszarvúk már csaknem kihaltak az illegális vadászat miatt, de a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően ismét nő a számuk, a nonprofit Save the Rhino Trust állatvédelmi szervezet szerint már 200 példány lehet belőlük.

Az afrikai orrszarvú-populációt az orvvadászat az elmúlt évtizedekben megtizedelte. Az állatok tülkének nagy felvevőpiaca van Kelet-Ázsiában, ahol a gyógyászatban és az ékszerkészítésben használják fel.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam