2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éghajlat átalakulása a felelős a delfineket sújtó bőrbetegség megjelenéséért

A klímaváltozás miatt a világ tengereiben fokozatosan csökken a sótartalom, ami a partok mentén élő delfineknél képes súlyos, akár a bőrfelszín 70 százalékát is érintő elváltozásokat okozni.

A Sausalitói Tengeri Emlős Központ vezette nemzetközi csapat azonosította a delfineket sújtó új bőrbetegség okát – számol be a Phys.org nyomán a National Geographic.

Ez az első alkalom a bőrbetegség 2005-ös felbukkanása óta, amikor sikerült feltárni palackorrú delfineknél jelentkező édesvízi bőrbetegség egyik kiváltó okát. A csapat olyan járványokat vizsgált, melyek az utóbbi években zajlottak Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida, Texas és Ausztrália vizeiben. Az érintett part közeli területeknél a sótartalom drasztikus és hirtelen csökkenése volt a közös tényező.

Ennek hátterében a szélsőséges időjárási események, például a hurrikánok állnak, melyek képesek nagy mennyiségű csapadékot juttatni a partok közelébe.

A korábbi vizsgálatok alapján a klímaváltozás miatt a hasonló események egyre gyakoribbá válnak. Pádraig J. Duignan, a csapat vezetője szerint a delfineket a Katrina hurrikán óta pusztítja a betegség, most pedig végre sikerült megtalálni a probléma okát. A szakértő hozzátette, a példátlan hurrikánszezon alapján gyanítható, hogy még több állat fog megbetegedni a közeljövőben. Azt egyelőre nem tudni, hogy a rendellenesség hosszú távon miként hat rájuk.

Forrás: UNTV News and Rescue/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam