2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fogynak a rovarok

A rovarok nagyjából 1-2 százaléka eltűnhet évente a Föld színéről az éghajlatváltozás, a növényvédő szerek, a fényszennyezés, a betolakodó fajok és a változó mezőgazdasági, valamint földhasználati gyakorlatok miatt.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) hétfői számában 12 egymáshoz kapcsolódó tanulmány részletezi a rovarok helyzetét. Az értekezéseket a világ különböző pontjain dolgozó 56 szakember írta.

A rovarapokalipszisként is emlegetett jelenség olyan, mint egy kirakós, a kutatóknak pedig még mindig nem sikerült összegyűjteniük az összes darabját, ami megnehezíti a probléma nagyságának és összetettségének a felmérését, hogy konkrét intézkedések születhessenek.

David Wagner, a Connecticuti Egyetem rovartudósa, a tanulmányok egyik vezető szerzője szerint a szakembereknek még fel kell mérniük, hogy a rovarok nagyobb ütemben pusztulnak-e más fajoknál. Esetükben

fokozott aggodalomra ad okot, hogy a növényvédő és gyomirtó szerek célkeresztjében vannak, valamint a fényszennyezés is fenyegetést jelent rájuk.

Fotó: Shutterstock

Az Illinoisi Egyetem rovartudósa, May Berenbaum szerint a rovarok helyzetét tovább nehezíti, hogy sok esetben az emberek utálják őket, pedig beporzókként kulcsszerepet játszanak a táplálékláncban.

Wagner szerint a házi méh és a pompás királylepke helyzete szemlélteti legjobban a rovarok problémáját. Előbbiek száma drasztikusan csökken a betegségek, a paraziták, a rovar- és gyomirtók, valamint a táplálékhiány miatt.

Az éghajlatváltozással összefüggő szárazabb időjárás miatt az Egyesült Államok nyugati részén csökken a lepkék táplálékául szolgáló selyemkóró mennyisége, és a változó mezőgazdasági gyakorlatok miatt eltűnnek a földekről a nektárt biztosító növények és virágok.

Berenbaum szerint a kutatók eddig egymillió rovarfajt azonosítottak, és valószínűleg még négymillió vár felfedezésre.

Neked ajánljuk
Miért kevés a kék virág, ha azok jobban vonzzák a beporzókat? (képgalériával) Rengeteg tengerfenéki állattal van tele a leszakadt jéghegy környezete (képgalériával) Rekordmagas értéket ért el a légkör szén-dioxid-koncentrációja Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam