2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cápabölcsőket is felforgatja a klímaváltozás

A James Cook University tudósai a Nagy-korallzátony élővilágát vizsgálva figyeltek fel arra, hogy a sekélyebb vizekben élő szemfoltos bambuszcápa szaporodása szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen a tengervíz hőmérséklete.

A nem elevenszülő, hanem ikrarakó faj utódai ugyanis bőrszerű tokkal borított tasakokban töltik életük első pár hónapját, melegebb vízben azonban az optimálisnál hamarabb elhagyják a fejlődésüket és megerősödésüket biztosító burkot – ismertette a Scientific Reports oldalán ismertetett kutatás alapján az Euronews.

A cápabébik megszokott körülmények között 125 nap, kicsit több, mint négy hónap után bújnak ki a tojásukból. 

Melegebb vízben azonban legfeljebb 100 napig bírják, így bár kifejlődnek, de elesettebbek lesznek, mint normális ütemben fejlődő társaik.

A kísérlettel igazolt jelenség a kutatók szerint nem csak a cápák szempontjából aggasztó: a cápák ugyanis, mint ragadozók, a gyengébb vagy sebesült egyedek kiszűrésével fontos szerepet játszanak a zsákmányként szolgáló fajok populációinak karbantartásában, elősegítik, hogy az életképesebb példányok örökítőanyaga maradjon fenn.

A bambuszcápák sorsa attól függ, hogy képesek lesznek-e új élőhelyet keresni vagy adaptálódni a megváltozott körülményekhez. Azonban a gyorsan zajló klímaváltozás egyik lehetőségre sem feltétlenül hagy időt.

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm) Műanyaghulladékból mennyei desszertek?! Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam