2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cápabölcsőket is felforgatja a klímaváltozás

A James Cook University tudósai a Nagy-korallzátony élővilágát vizsgálva figyeltek fel arra, hogy a sekélyebb vizekben élő szemfoltos bambuszcápa szaporodása szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen a tengervíz hőmérséklete.

A nem elevenszülő, hanem ikrarakó faj utódai ugyanis bőrszerű tokkal borított tasakokban töltik életük első pár hónapját, melegebb vízben azonban az optimálisnál hamarabb elhagyják a fejlődésüket és megerősödésüket biztosító burkot – ismertette a Scientific Reports oldalán ismertetett kutatás alapján az Euronews.

A cápabébik megszokott körülmények között 125 nap, kicsit több, mint négy hónap után bújnak ki a tojásukból. 

Melegebb vízben azonban legfeljebb 100 napig bírják, így bár kifejlődnek, de elesettebbek lesznek, mint normális ütemben fejlődő társaik.

A kísérlettel igazolt jelenség a kutatók szerint nem csak a cápák szempontjából aggasztó: a cápák ugyanis, mint ragadozók, a gyengébb vagy sebesült egyedek kiszűrésével fontos szerepet játszanak a zsákmányként szolgáló fajok populációinak karbantartásában, elősegítik, hogy az életképesebb példányok örökítőanyaga maradjon fenn.

A bambuszcápák sorsa attól függ, hogy képesek lesznek-e új élőhelyet keresni vagy adaptálódni a megváltozott körülményekhez. Azonban a gyorsan zajló klímaváltozás egyik lehetőségre sem feltétlenül hagy időt.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam