2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy régen betiltott vegyszertől szenvednek még most is a delfinek

Bár a poliklórozott bifelineket (PCB) már évtizedekkel ezelőtt kivonták a forgalomból, a jelek szerint a tengeri emlősökben, elsősorban a delfinek szervezetében felgyűlt anyag komoly egészségkárosító hatással bírhat – állapította meg egy kutatócsoport.

A londoni Zoológiai Társaság (ZSL) zoológiai intézetének munkatársai által készített tanulmány szerint a PCB-nek kitett hím delfinek heréi összezsugorodtak, ami a spermiumszám csökkenésére és ezzel párhuzamosan a termékenység visszaesésére utal – írja a BBC alapján a Qubit.

A PCB-k ipari felhasználása igen széles körű volt az elmúlt évszázadban: használták őket műanyagok, festékek és elektromos készülékek gyártásához. Az 1970-es években aggályok merültek fel a mérgezőségével kapcsolatban, így az egész világon betiltották a használatát.

A vegyi anyagok lebomlása azonban igen sokáig tart, és jó ideig megmaradhatnak a környezetben, különösen a hulladéklerakókban, ahonnan bekerülhetnek a talajvízbe, onnan pedig a tengerekbe.

A PCB-k számos delfin- és cetfajra veszélyesek, különösen a fejlődésük korai szakaszában. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a La Manche csatornán élő delfinek állandóan érintkezésbe lépnek a PCB-vel, amit a delfinanyák továbbadnak a borjaiknak is. A szakértők szerint a PCB-nek való kitettség komoly egészségügyi szövődményeket okozhat az állatok reprodukciós és immunrendszerében, valamint az agyukat is károsíthatja.

Bár a vegyszerek általános szintje csökkenő tendenciát mutat, még sokáig eltarthat, mire teljesen eltűnnek. A tápláléklánc csúcsán található tengeri emlősök, például a gyilkos bálnák és a palackorrú delfinek helyzete különösen aggasztó, mivel ezeknek a zsírjában halmozódhat föl a legmagasabb PCB-koncentráció.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam