2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy régen betiltott vegyszertől szenvednek még most is a delfinek

Bár a poliklórozott bifelineket (PCB) már évtizedekkel ezelőtt kivonták a forgalomból, a jelek szerint a tengeri emlősökben, elsősorban a delfinek szervezetében felgyűlt anyag komoly egészségkárosító hatással bírhat – állapította meg egy kutatócsoport.

A londoni Zoológiai Társaság (ZSL) zoológiai intézetének munkatársai által készített tanulmány szerint a PCB-nek kitett hím delfinek heréi összezsugorodtak, ami a spermiumszám csökkenésére és ezzel párhuzamosan a termékenység visszaesésére utal – írja a BBC alapján a Qubit.

A PCB-k ipari felhasználása igen széles körű volt az elmúlt évszázadban: használták őket műanyagok, festékek és elektromos készülékek gyártásához. Az 1970-es években aggályok merültek fel a mérgezőségével kapcsolatban, így az egész világon betiltották a használatát.

A vegyi anyagok lebomlása azonban igen sokáig tart, és jó ideig megmaradhatnak a környezetben, különösen a hulladéklerakókban, ahonnan bekerülhetnek a talajvízbe, onnan pedig a tengerekbe.

A PCB-k számos delfin- és cetfajra veszélyesek, különösen a fejlődésük korai szakaszában. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a La Manche csatornán élő delfinek állandóan érintkezésbe lépnek a PCB-vel, amit a delfinanyák továbbadnak a borjaiknak is. A szakértők szerint a PCB-nek való kitettség komoly egészségügyi szövődményeket okozhat az állatok reprodukciós és immunrendszerében, valamint az agyukat is károsíthatja.

Bár a vegyszerek általános szintje csökkenő tendenciát mutat, még sokáig eltarthat, mire teljesen eltűnnek. A tápláléklánc csúcsán található tengeri emlősök, például a gyilkos bálnák és a palackorrú delfinek helyzete különösen aggasztó, mivel ezeknek a zsírjában halmozódhat föl a legmagasabb PCB-koncentráció.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam