2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megöltek több vadőrt a Leonardo DiCaprio által is támogatott Virunga Nemzeti Parkban (videóval)

Hat vadőrrel végzett egy fegyveres csoport a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Virunga Nemzeti Parkban. A turisztikai célpontú park javára, amelyben jelentős gorillapopuláció él, a koronavírus-járvány alatt 2 millió dollárt (mintegy 644 millió forintot) sikerült összegyűjtenie Leonardo DiCapriónak.

A támadásban egy vadőr súlyosan megsebesült. A kongói hatóságok szerint a Mai-Mai nevű lázadó milícia fegyveresei felelősek a történtekért.

A Virunga Nemzeti Park népszerű turistalátványosság, amely jelentős hegyigorilla-populációjáról ismert.

Részlet a Leonardo DiCaprio által támogatott Virunga című dokumentumfilmből Fotó: Netflix

A természetvédelmi terület az ásványkincsekben gazdag Észak-Kivu tartományban található, ahol számos fegyveres csoport harcol egymással a terület ellenőrzéséért.

A 7800 négyzetkilométeres parkban mintegy hétszáz parkőr dolgozik. Az utóbbi években többüket meggyilkolták. Tavaly áprilisban például tizenhat embert, köztük 12 vadőrt gyilkolt meg a Ruandai Demokratikus Felszabadítási Erők (FDLR) nevű milícia a nemzeti parkban.

Leonardo DiCaprio gyűjtési akciójának felhívása Fotó: Virunga National Park

2020 májusában az Earth Alliance – amelyet Leonardo DiCaprio az Emerson Collective és a Global Wildlife Conservation részvételével alapított – felvette a kapcsolatot az Európai Bizottsággal egy, a Virunga Nemzeti Parkért indított segélyalap létrehozására.

A Kongói Demokratikus Köztársaság e parkjában élnek a veszélyeztetett hegyi gorillák, de emellett bármely más természetvédelmi területnél több madárnak, hüllőnek és emlősnek is otthont ad. Leonardo DiCaprio régóta foglalkozik a park támogatásával, 2014-ben executive producere volt a Netflix számára készített Virunga című dokumentumfilmnek.

A parkot márciusban zárták be a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására, ez azonban jelentős anyagi veszteséget okozott, és áprilisban sújtotta őket az újabb tragédia, amikor a helyi lázadók megöltek 12 vadőrt, egy sofőrt és a helyi közösség négy tagját.

A Virunga Alap segítséget nyújt Afrika legöregebb és legnagyobb biodiverzitású védett területének és közösségeinek.

Neked ajánljuk
Sokat javult a Bükki Nemzeti Park kisvízi élőhelyeinek védelme Országos sasszámlálásra készülnek a madárvédők a hétvégén Tovább nő a hazai erdőállomány Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam