2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő üzlete a háborítatlan erdő

Egyre nagyobb üzlet a környezetvédelem: a karbonlábnyom pénzért történő megváltása 2019-ben 600 millió dolláros üzletet jelentett, de a Berenberg bank becslése szerint 2050-re akár 200 milliárdot is érhet.

Az elmúlt három évben már így is megtriplázódott az erre szakosodott cégek forgalma, az elkövetkező öt évben további növekedés várható – számolt be róla qubit.hu.

A piac egyik új szereplője az észt Single.Earth, amely több millió dolláros értékben vásárolt erdőket és mocsarakat. Merit Valdsalu, a cég vezérigazgatója szerint

a szén-dioxid-kompenzáció és a biodiverzitás már most is létező üzlet.

A legtöbb erdőtulajdonos nem tud hozzáférni ezekhez a lehetőségekhez, az észt vállalat ebben segít nekik.

Az észtországi Haanja az ország és a balti államok legmagasabb pontjáról, a 318 méteres Suur Munamägiról Fotó: Shutterstock

A Single.Earth ígérete szerint a cégek a pénzükért cserébe háborítatlan erdőket kapnak, legalábbis elméletben:

az emissziójukat azzal válthatják meg, hogy a vállalat megóvja a fákat.

Észtországban ez azért lehet különösen népszerű üzenet, mert ott a fakitermelést évek óta heves viták övezik, a Single.Earth pedig épp akkor jött az erdei biodiverzitás megőrzésének ajánlatával, amikor az észt környezetvédelmi minisztérium arra hivatkozva utasította el a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet egy hatástanulmányát, hogy az a biodiverzitást és a klímatudatosságot helyezte az erdőgazdálkodás középpontjába.

A karbonlábnyom megváltását sokan kétes gyakorlatnak tartják (a céges lelkiismeret megnyugtatásának és hatékony marketingfogásnak), mások szerint viszont ez a jövő.

Mark Carney, a Bank of England egykori igazgatója szerint az ehhez hasonló vállalkozások kulcsfontosságúak a nullemisszió eléréséhez. Számos olyan terület van, ahol az emisszió nullára csökkentése még a legnagyobb jóindulattal is lehetetlen, a karbonlábnyom megváltása ezek számára nélkülözhetetlen lesz.

Neked ajánljuk
Különleges megfigyelés alatt tartják a Mont Blanc egy olaszországi gleccserét (videó) Globális térkép készült arról, merre élnek a veszélyeztetett gerincesek Fehér csodaszarvast kaptak lencsevégre a Pilisben (képgalériával) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam