2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éhes majmok meglepően jó értékbecslők

A Bali délnyugati részén található Uluwatu templom látogatóinak az épület szépségei mellett arra is fel kell készülniük, hogy a területén élő majmok megpróbálják majd kirabolni őket. Ha pedig sikerrel járnak, csak váltságdíj fejében adják vissza a tulajdonukat.

Egy friss kutatás szerint azonban a makákók még arra is képesek, hogy megállapítsák, melyik a legértékesebb tárgy az áldozatuk számára, és ezt lopják el, hogy a lehető legtöbb ételt tudják kicsikarni az emberekből – írja a The Guardian alapján a Telex.

Az angliai Royal Societyhez tartozó Philosophical Transactions szaklapban publikált kutatásban a tudósok 273 napon át, természetes környezetükben filmezték a makákókat, illetve az emberekkel történő interakcióikat. A felvételek tanúsága szerint a majmok

pontosan tisztában vannak azzal, hogy az emberek hajlandóak több élelmet adni a szemüvegükért, pénztárcájukért vagy telefonjukért, mint az üres tokokért vagy hajcsatokért, és ezt a tudásukat ki is használják.

A tanulmány szerzője, Jean-Baptiste Leca elmondta, hogy a majmok mára profi módon zsebelik ki azokat a turistákat, akik a templomi személyzet figyelmeztetései ellenére nem teszik jól rögzített, zárt táskákba az értékeiket. Ha pedig sikerült ellopniuk valamit, akkor jöhet a gyakran több percig tartó egyezkedés, ahol a majmok nem hagyják átverni magukat, ha értékes cucc van náluk, addig nem adják vissza, amíg megfelelőnek nem találják az érte járó jussukat.

Egy turista például 25 perc után kapta vissza az értékeit, ehhez pedig a személyzet egy tagjával karöltve 17 percig kellett tárgyalnia a majommal. A kutatás szerint a kulturális intelligenciát kifejező viselkedésformát fiatalon, a saját közösségüktől sajátítják el a majmok, és vélhetően évtizedek óta létező és fenntartott hagyományról van szó.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam