2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Belefulladnak az óceánba a tengeri csillagok

Rejtélyes betegség tizedeli a tengeri csillagokat a világ óceánjaiban. A tudósok most arra jutottak, hogy az állatok tömeges pusztulását légzési zavar okozhatja. Az óceánok felmelegedése miatt ugyanis a szerves anyagok és baktériumok elhasználják az oxigént.

A Frontiers in Microbiology című tudományos lapban megjelent friss kutatás szerint a tengeri csillagok betegségének tünetei közé tartozik a hirtelen színváltozás, a felpuffadás és a karjaik elcsavarodása. A helyzet olyan súlyossá vált az utóbbi hét évben, hogy egyes fajok a kihalás szélére kerültek – írja a Treehugger alapján a 24.hu.

A tengeri csillagok úgy lélegeznek, hogy oxigént engednek át a külső szöveteiken, de ha a karok alsó oldalán hidrosztatikusan működtetett tapadólábak és csőlábak környékén nincs elég oxigén, akkor megfulladnak.

A tengervíz oxigénszintje a hőmérséklettől függ: minél melegebb, annál kevesebb benne az oxigén

– magyarázta Ian Hewson, a kutatás társszerzője. 

Az állatoknak van egy bizonyos légzési igényük, a túléléshez szükséges minimális oxigénmennyiség, amit a tengeri csillagok esetében az őket körülvevő vízben lévő oxigén elégít ki.  Ahogy a víz felmelegszik, a baktériumok elszaporodnak, és kevesebb oxigén marad a tengeri csillagoknak.

A kutatók eredményei alapján a betegség egyedről egyedre is terjedhet, de nem úgy, mint egy vírus. Mint magyarázta, amikor egy tengeri csillag fulladozni kezd, a tetem által kibocsátott szerves anyagok tovább táplálják a baktériumokat, és a közelben lévő állatok is elpusztulnak.

Forrás: World NEWS/youtube.com
Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam