2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Belefulladnak az óceánba a tengeri csillagok

Rejtélyes betegség tizedeli a tengeri csillagokat a világ óceánjaiban. A tudósok most arra jutottak, hogy az állatok tömeges pusztulását légzési zavar okozhatja. Az óceánok felmelegedése miatt ugyanis a szerves anyagok és baktériumok elhasználják az oxigént.

A Frontiers in Microbiology című tudományos lapban megjelent friss kutatás szerint a tengeri csillagok betegségének tünetei közé tartozik a hirtelen színváltozás, a felpuffadás és a karjaik elcsavarodása. A helyzet olyan súlyossá vált az utóbbi hét évben, hogy egyes fajok a kihalás szélére kerültek – írja a Treehugger alapján a 24.hu.

A tengeri csillagok úgy lélegeznek, hogy oxigént engednek át a külső szöveteiken, de ha a karok alsó oldalán hidrosztatikusan működtetett tapadólábak és csőlábak környékén nincs elég oxigén, akkor megfulladnak.

A tengervíz oxigénszintje a hőmérséklettől függ: minél melegebb, annál kevesebb benne az oxigén

– magyarázta Ian Hewson, a kutatás társszerzője. 

Az állatoknak van egy bizonyos légzési igényük, a túléléshez szükséges minimális oxigénmennyiség, amit a tengeri csillagok esetében az őket körülvevő vízben lévő oxigén elégít ki.  Ahogy a víz felmelegszik, a baktériumok elszaporodnak, és kevesebb oxigén marad a tengeri csillagoknak.

A kutatók eredményei alapján a betegség egyedről egyedre is terjedhet, de nem úgy, mint egy vírus. Mint magyarázta, amikor egy tengeri csillag fulladozni kezd, a tetem által kibocsátott szerves anyagok tovább táplálják a baktériumokat, és a közelben lévő állatok is elpusztulnak.

Forrás: World NEWS/youtube.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam