2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elpusztíthatják Escobar veszélyes vízilovait

Az egykor Pablo Escobar drogbáró által Kolumbiába szállíttatott, túlszaporodott vízilovak leölését javasolják kutatók, akik szerint az elmúlt években alkalmazott sterilizálással nem lehet kordában tartani a populációt.

Mexikói és kolumbiai egyetemek szakemberei szerint a hírhedt drogbáró Hacienda Nápoles nevű birtokán működő magánállatkert vízilovainak utódai mára annyira megszaporodtak, hogy fenyegetést jelentenek a helyi környezetre, valamint az emberekre is.

Az 1980-as években, hatalma csúcsán Escobar egzotikus állatokat, köztük elefántokat és zsiráfokat is tartott magánállatkertjében. 1993-as halála után a még élő állatok többségének új otthont kerestek, a vízilovakat azonban nagy számuk és a szállítás költsége miatt csak magukra hagyták.

Az Hacienda Nápoles körüli terület nagy tavaival, vízi útjaival, hatalmas legelőivel ideális a vízilovak számára, amelyeknek ráadásul nincsen természetes ellenségük sem. A becslések szerint jelenleg több mint 80 példány élhet a Kolumbiát átszelő Magdalena folyó körüli területen.

A Biological Conservation című folyóiratban publikált mostani tanulmány készítői

a vízilovak leölését javasolják a hosszú távú negatív következmények kivédése érdekében, más szakemberek azonban ivartalanítási programot javasolnak a túlszaporodás megállítására, az állatok jólétére hivatkozva, valamint arra, hogy a helyiek egy része ma már valamelyest kötődik is az „újdonsült szomszédokhoz”.

A kolumbiai kormány korábban megpróbálkozott az állatok leölésével. Az intézkedés hamar közfelháborodást váltott ki, ezért leállították. A helyette bevezetett sterilizációs program azonban nem lassítja a populáció növekedését.

Vízilovak Kolumbiában Fotó: Shutterstock

A tanulmány szerint 2011 és 2019 között négy hímet kasztráltak, és két nőstényt sterilizáltak, ám „a jelek szerint ez nem volt jelentős hatással” a populációra.

A szakemberek által idézett kutatások szerint a vízilovak hatással vannak a helyi állat- és növényvilágra. Megváltoztatják a víz minőségét: éjszaka táplálkoznak, a nappalt a vízben hűsölve töltik, ott ürítenek, ezzel módosítják a tavak kémiai összetételét.

Fenyegetést jelentenek továbbá a jószágokra és a helyi lakosságra, mert agresszívvá válhatnak, é betegségeket is terjeszthetnek.

A szakemberek szerint a térségben élő vízilovak száma 400-500-ra is nőhet.

Neked ajánljuk
A vízerőművek miatt csökken a tigrisek és jaguárok száma Kitört egy vulkán az egyedülálló élővilágáról ismert Galápagos-szigeteken (képgalériával) Awaken – Barangolás a Föld körül (filmelőzetes) Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam