2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassan megtanuljuk: az ember és a természet jólléte ezer szálon függ egymástól

Régóta tudjuk, hogy a természethez való hibás viszonyulásunkkal számos élőlény túlélését és egy érzékeny rendszer egyensúlyának felborulását kockáztatjuk. De egy állatoktól eredő világjárvány kijózanító valósága kellett ahhoz, hogy ráébredjünk: az eldózerolt erdőkből és kizsákmányolt tengerekből épített rulettasztalon a saját sorsunkkal is játszunk.

Amikor 2021-ben az oltások nyújtotta biztonság ígéretére támaszkodva nekiveselkedünk az újjáépítésnek, ideje lenne végre a természet szempontjait is beemelni a döntéseinkbe – figyelmeztet felhívásában a Nature Conservancy természetvédelmi szervezet. 

Idén számos, a járvány miatt halasztást szenvedett találkozóra kerül sor. Ezeken a világ vezetői lefektetik az alapjait annak a munkának, amelyet az emberiség az elkövetkező évtizedben a bolygó klímájának és biológiai sokféleségének megőrzése és helyreállítása érdekében végez majd.

De erőfeszítéseinket csak akkor koronázhatja siker, ha a természet végre a jelentőségének megfelelő helyre kerül a gazdaságunk, a társadalmunk életében – a mindennapjainkban.

  • Mert az egészségünk függ ettől. A koronavírus megjelenését a szakemberek a vadállatokkal való megsokasodott találkozások számlájára írják. A gyors ütemű erdőirtással, a természetes élőhelyek beépítésével és az illegális állatkereskedelem fennmaradásával a jövőben is a hasonló betegségek elterjedését kockáztatjuk. Márpedig becslések szerint az emlősök és madarak által hordozott potenciális veszélyforrást jelentő vírusok száma a 850 ezret is elérheti.
  • Mert a klímavédelmi erőfeszítéseink sikere függ ettől. A természetes tájak, mocsarak és erdőségek megóvása és helyreállítása a szén-dioxid megkötése révén akár az elkövetkező évtizedben szükséges kibocsátáscsökkentés harmadát is biztosíthatja. Erdősítéssel, klímabarát mezőgazdasági eljárások alkalmazásával, valamint a növény- és állatvilág szempontjából kulcsfontosságú területeket gondozó őslakos közösségek támogatásával sokkal közelebb juthatunk a klímavédelmi céljaink teljesítéséhez.
  • Mert az élelmezésbiztonságunk függ ettől. Az elmúlt év tapasztalatai fontos változásokat hoztak az élelmiszeriparban. Egyre több vállalat ismeri fel, hogy a környezeti válságok közvetlen fenyegetést jelentenek a működésükre. Így a járvány során szerzett tapasztalatok, illetve az egyre tudatosabbá váló fogyasztók oldaláról érkező nyomás hatására elindulhatott egy fenntarthatóbb, a válsághelyzeteket rugalmasan kezelni képes élelmiszergyártás megteremtése. 
  • Mert az ökoturizmusban rejlő lehetőségek kiaknázása függ ettől. A turizmus az elmúlt év visszaesése ellenére számos régióban fontos gazdasági szegmens és megélhetési lehetőség marad majd. Ehhez – a területek megfelelő kezelése mellett – fontos forrást és lehetőséget kínálnak a természet értékei és szépségei.
  • Mert a gazdaságunk fennmaradása függ ettől. A világgazdaság jelentős része, több mint 44 billió dollár közvetlenül függ a természetes erőforrásoktól. Ezért kézenfekvő, hogy a gazdaság helyreállítása is elképzelhetetlen a kulcsfontosságú élőhelyek fenntartását biztosító befektetések nélkül. Sajnos a természetet sokáig vészesen alulfinanszíroztuk – globálisan további 700 milliárd dollárra lenne szükség a fontos regenerációs és védelmi feladatok elvégzéséhez. Ebből a szempontból biztató fejlemény, hogy a járvány hatására tovább nőtt a fenntartható befektetések (ESG) népszerűsége.
Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Apró levelekből sarjadzó művészi álmok Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Tovább a forrásra: nature.org
Vissza
Hírfolyam