2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassan megtanuljuk: az ember és a természet jólléte ezer szálon függ egymástól

Régóta tudjuk, hogy a természethez való hibás viszonyulásunkkal számos élőlény túlélését és egy érzékeny rendszer egyensúlyának felborulását kockáztatjuk. De egy állatoktól eredő világjárvány kijózanító valósága kellett ahhoz, hogy ráébredjünk: az eldózerolt erdőkből és kizsákmányolt tengerekből épített rulettasztalon a saját sorsunkkal is játszunk.

Amikor 2021-ben az oltások nyújtotta biztonság ígéretére támaszkodva nekiveselkedünk az újjáépítésnek, ideje lenne végre a természet szempontjait is beemelni a döntéseinkbe – figyelmeztet felhívásában a Nature Conservancy természetvédelmi szervezet. 

Idén számos, a járvány miatt halasztást szenvedett találkozóra kerül sor. Ezeken a világ vezetői lefektetik az alapjait annak a munkának, amelyet az emberiség az elkövetkező évtizedben a bolygó klímájának és biológiai sokféleségének megőrzése és helyreállítása érdekében végez majd.

De erőfeszítéseinket csak akkor koronázhatja siker, ha a természet végre a jelentőségének megfelelő helyre kerül a gazdaságunk, a társadalmunk életében – a mindennapjainkban.

  • Mert az egészségünk függ ettől. A koronavírus megjelenését a szakemberek a vadállatokkal való megsokasodott találkozások számlájára írják. A gyors ütemű erdőirtással, a természetes élőhelyek beépítésével és az illegális állatkereskedelem fennmaradásával a jövőben is a hasonló betegségek elterjedését kockáztatjuk. Márpedig becslések szerint az emlősök és madarak által hordozott potenciális veszélyforrást jelentő vírusok száma a 850 ezret is elérheti.
  • Mert a klímavédelmi erőfeszítéseink sikere függ ettől. A természetes tájak, mocsarak és erdőségek megóvása és helyreállítása a szén-dioxid megkötése révén akár az elkövetkező évtizedben szükséges kibocsátáscsökkentés harmadát is biztosíthatja. Erdősítéssel, klímabarát mezőgazdasági eljárások alkalmazásával, valamint a növény- és állatvilág szempontjából kulcsfontosságú területeket gondozó őslakos közösségek támogatásával sokkal közelebb juthatunk a klímavédelmi céljaink teljesítéséhez.
  • Mert az élelmezésbiztonságunk függ ettől. Az elmúlt év tapasztalatai fontos változásokat hoztak az élelmiszeriparban. Egyre több vállalat ismeri fel, hogy a környezeti válságok közvetlen fenyegetést jelentenek a működésükre. Így a járvány során szerzett tapasztalatok, illetve az egyre tudatosabbá váló fogyasztók oldaláról érkező nyomás hatására elindulhatott egy fenntarthatóbb, a válsághelyzeteket rugalmasan kezelni képes élelmiszergyártás megteremtése. 
  • Mert az ökoturizmusban rejlő lehetőségek kiaknázása függ ettől. A turizmus az elmúlt év visszaesése ellenére számos régióban fontos gazdasági szegmens és megélhetési lehetőség marad majd. Ehhez – a területek megfelelő kezelése mellett – fontos forrást és lehetőséget kínálnak a természet értékei és szépségei.
  • Mert a gazdaságunk fennmaradása függ ettől. A világgazdaság jelentős része, több mint 44 billió dollár közvetlenül függ a természetes erőforrásoktól. Ezért kézenfekvő, hogy a gazdaság helyreállítása is elképzelhetetlen a kulcsfontosságú élőhelyek fenntartását biztosító befektetések nélkül. Sajnos a természetet sokáig vészesen alulfinanszíroztuk – globálisan további 700 milliárd dollárra lenne szükség a fontos regenerációs és védelmi feladatok elvégzéséhez. Ebből a szempontból biztató fejlemény, hogy a járvány hatására tovább nőtt a fenntartható befektetések (ESG) népszerűsége.
Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: nature.org
Vissza
Hírfolyam