2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek

Ha valaki kételkedik a klímaváltozásban, nézzen körül a Vas megyei hegyekben. Nem vitás, hogy az anyatermészet bőven megáldotta gyönyörű tájakkal Vas megyét. Jó pár éve azonban már az egyszeri természetjárónak is szúrhatja a szemét a kopaszodó, rozsdásodó fenyvesek látványa. Valami nem stimmel.

Az örökzöld fenyők nem egyszerre hullajtják el lombjukat, egész évben zöld színben pompáznak. Az Alpokalján ehhez képest hatalmas egybefüggő területeken barnulnak meg, s pusztulnak el szép lassan a fenyőfák – írja a nyugat.hu.

Az örökzöld növények, így a fenyők is a hűvösebb éghajlatot kedvelik, nem véletlen, hogy a skandináv országokban vagy Kanadában élnek a legmagasabbak és legerősebbek.

Ezért történik az, hogy a klíma felmelegedésével a növények is egyre északabbra „vándorolnak”. Elképzelhető, hogy pár évtized múlva a fűzfák és nádasok helyét a Balatonon is átveszik a pálmafák.

Ez a látvány csak egyre rosszabb lesz Fotó: nyugat.hu

Geológusok megfigyelték, hogy néhány éve már problémát okoz a lucfenyőket károsító szú, ám ez a bogár nem minden örökzöldre veszélyes. Ennek a fafajtának már a telepítése sem volt szerencsés, mivel a miénknél sokkal csapadékosabb klímát kedveli. A mostani, szárazabb klíma pedig legyengíti őket, a kevés csapadék miatt kevesebb gyantát képesek termelni, pedig ezzel tudnának védekezni a szúk ellen.

A szakértők szerint azzal tehetnénk a probléma ellen, ha a lucfenyők helyére olyan őshonos fajokat telepítenénk, melyek valóban a mi klímánkra valók.

Vannak olyan fenyőfélék, amelyek lombhullatók, ha ezeket látjuk barnulni, aggodalomra semmi ok. Tavasszal újra kihajtanak. A lucfenyők száradása viszont egy régre visszanyúló probléma, és jelenleg is fejtörést okoz például a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek is.

A lucfenyvesek jelentősebb pusztulása mintegy két és fél évtizede kezdődött, azonban napjaink lucpusztulása sajnos minden eddigit felülmúl, és a folyamat vélhetően az állományok teljes megszűnésével jár.

Pusztuló fenyőerdő a Vas megyei Csepreg közelében
Fotó: nyugat.hu/Józing Antal

Az erdészet igazgatója szerint ebben leírhatatlanul nagy szerepe van az emberiség szén-dioxid-kibocsátásának, és a folyamat lassítására csak globális összefogással, feladatvállalásokkal lehetne reagálni, amelyre még a Covid-időszakban tapasztalható kibocsátáscsökkenés sem volt elegendő.

Mostanra az Agrárgazdasági Kutató Intézet is készített egy részletes elemzést a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról, melyben egy bő fejezet az örökzöld növények pusztulásáról szól.

Az, hogy a klíma melegszik, ma már tény. Vita inkább csak akörül van, hogy erről mi, emberek tehetünk-e, vagy a felmelegedés tőlünk függetlenül mindenképp megtörténik.

Az emberi felelősséget hangsúlyozók táborába tartozik többek közt Mátyás Csaba világszinten is elismert szombathelyi klímahatás-kutató, akivel nemrégiben a nyugat.hu munkatársa is hosszabban elbeszélgetett. Tanulságos.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nyugat.hu
Vissza
Hírfolyam