2021. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A homoktenger lakóit is veszélybe sodorja a plasztikhulladék

Az óceánokon úszó, országnyi méretű műanyag szigetek és a plasztikdarabok által okozott ökológiai károk közismertek. Egy új kutatás ugyanakkor arra mutatott rá, hogy egy teljesen más élőhely lakóira, a sivatagi tevékre is veszélyt jelent a műanyagszemét.

Marcus Eriksen kutató (5 Gyres Institute, műanyagszennyezéssel foglalkozó kutatási és oktatási szervezet, Santa Monica, Kalifornia) az Arab-öböl műanyagszennyezettségét tanulmányozta, amikor találkozott Ulrich Wernery teveszakértővel – idézi fel a kutatás kezdeteit a Sciencenews alapján a Humusz.

A kutatók bementek mélyen a sivatagba. Nem sokkal később megpillantottak egy tevecsontvázat, és ásni kezdtek. Az eredményt látva Eriksen megdöbbent:

egy közepes bőrönd méretű műanyag zacskó volt a tevetetem bordáin belül.

„Hallunk a tengeri emlősökről, oroszlánfókákról, bálnákról, teknősökről és tengeri madarakról, amelyek találkoznak műanyaghulladékokkal. De ezek nemcsak az óceánokat érintik, hanem a Föld egészét. Mindenütt ott vannak” – mutatott rá  Eriksen.

Körülbelül 390 ezer dromedár teve (Camelus dromedarius) él az Egyesült Arab Emírségekben. Eriksen, Wernery és munkatársai úgy becsülik, hogy a műanyag e kulturálisan fontos állatok körülbelül egy százalékát elpusztítja. Miközben a dromedárok ételt keresve járják a sivatagot, egyre több fák mellé sodródó és az utak mentén felhalmozódó műanyag zacskót és egyéb szemetet rágcsálnak. „A sivatagi állat számára, ami nem homok, az étel” – hangsúlyozta a kutató.

A műanyaggal teli gyomruk miatt a tevék úgy érzik, nem éhesek – a szeméttel elfogyasztott  méreganyagok és baktériumok pedig megmérgezik őket.

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Apró levelekből sarjadzó művészi álmok Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam