2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A homoktenger lakóit is veszélybe sodorja a plasztikhulladék

Az óceánokon úszó, országnyi méretű műanyag szigetek és a plasztikdarabok által okozott ökológiai károk közismertek. Egy új kutatás ugyanakkor arra mutatott rá, hogy egy teljesen más élőhely lakóira, a sivatagi tevékre is veszélyt jelent a műanyagszemét.

Marcus Eriksen kutató (5 Gyres Institute, műanyagszennyezéssel foglalkozó kutatási és oktatási szervezet, Santa Monica, Kalifornia) az Arab-öböl műanyagszennyezettségét tanulmányozta, amikor találkozott Ulrich Wernery teveszakértővel – idézi fel a kutatás kezdeteit a Sciencenews alapján a Humusz.

A kutatók bementek mélyen a sivatagba. Nem sokkal később megpillantottak egy tevecsontvázat, és ásni kezdtek. Az eredményt látva Eriksen megdöbbent:

egy közepes bőrönd méretű műanyag zacskó volt a tevetetem bordáin belül.

„Hallunk a tengeri emlősökről, oroszlánfókákról, bálnákról, teknősökről és tengeri madarakról, amelyek találkoznak műanyaghulladékokkal. De ezek nemcsak az óceánokat érintik, hanem a Föld egészét. Mindenütt ott vannak” – mutatott rá  Eriksen.

Körülbelül 390 ezer dromedár teve (Camelus dromedarius) él az Egyesült Arab Emírségekben. Eriksen, Wernery és munkatársai úgy becsülik, hogy a műanyag e kulturálisan fontos állatok körülbelül egy százalékát elpusztítja. Miközben a dromedárok ételt keresve járják a sivatagot, egyre több fák mellé sodródó és az utak mentén felhalmozódó műanyag zacskót és egyéb szemetet rágcsálnak. „A sivatagi állat számára, ami nem homok, az étel” – hangsúlyozta a kutató.

A műanyaggal teli gyomruk miatt a tevék úgy érzik, nem éhesek – a szeméttel elfogyasztott  méreganyagok és baktériumok pedig megmérgezik őket.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam