2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Messziről szürke pacák, közelről pótolhatatlan természeti kincsek

A fajmegőrzés érdekében a tudósok űrből készített felvételeket használnak a sebezhető fajként számon tartott afrikai elefántok megszámlálásához. A képek egy, a bolygónk felszíne felett 600 km magasan keringő Föld-megfigyelő műholdról származnak.

Ez a módszer áttörés, ami lehetővé teszi az elefántok akár 5000 négyzet-kilométeres élőhelyének felmérését egyetlen, felhőmentes napon. A munkaigényes elefántszámlálás gépi tanulással történik: a számítógépes algoritmus az elefántok azonosítására van kiképezve – számolt be a BBC alapján a a Travelo.

„Csak példákat mutatunk be az algoritmusnak, és azt mondjuk neki: ez egy elefánt, ez nem elefánt. Ezzel kiképezhetjük a gépet olyan apró részletek felismerésére, amelyekre szabad szemmel képtelenek lennénk”

– mondta dr. Olga Isupova, a Bathi Egyetem munkatársa. A tudósok először a dél-afrikai Addo Elephant Nemzeti Parkot nézték át. Dr. Isla Duporge, az Oxfordi Egyetem természetvédelmi tudósa szerint az ilyen, elefántok által sűrűn lakott terület, amelynek vannak bozótos és nyílt, szavannás területei is, remek hely a teszteléshez. Szerinte a természetvédelmi szervezetek is érdekeltek abban, hogy ezt a módszert a repülőgépes felmérések helyettesítésére használják.

Bár a természetvédőknek fizetniük kellene a kereskedelmi műholdak és az általuk rögzített képekhez való hozzáférésért, de ez a megközelítés jelentősen javíthatja a veszélyeztetett elefántpopulációk nyomon követését a nemzetközi határokon átívelő élőhelyeken, ahol nehéz lehet engedélyt szerezni a repülőgépes felmérésekhez.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam