2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Messziről szürke pacák, közelről pótolhatatlan természeti kincsek

A fajmegőrzés érdekében a tudósok űrből készített felvételeket használnak a sebezhető fajként számon tartott afrikai elefántok megszámlálásához. A képek egy, a bolygónk felszíne felett 600 km magasan keringő Föld-megfigyelő műholdról származnak.

Ez a módszer áttörés, ami lehetővé teszi az elefántok akár 5000 négyzet-kilométeres élőhelyének felmérését egyetlen, felhőmentes napon. A munkaigényes elefántszámlálás gépi tanulással történik: a számítógépes algoritmus az elefántok azonosítására van kiképezve – számolt be a BBC alapján a a Travelo.

„Csak példákat mutatunk be az algoritmusnak, és azt mondjuk neki: ez egy elefánt, ez nem elefánt. Ezzel kiképezhetjük a gépet olyan apró részletek felismerésére, amelyekre szabad szemmel képtelenek lennénk”

– mondta dr. Olga Isupova, a Bathi Egyetem munkatársa. A tudósok először a dél-afrikai Addo Elephant Nemzeti Parkot nézték át. Dr. Isla Duporge, az Oxfordi Egyetem természetvédelmi tudósa szerint az ilyen, elefántok által sűrűn lakott terület, amelynek vannak bozótos és nyílt, szavannás területei is, remek hely a teszteléshez. Szerinte a természetvédelmi szervezetek is érdekeltek abban, hogy ezt a módszert a repülőgépes felmérések helyettesítésére használják.

Bár a természetvédőknek fizetniük kellene a kereskedelmi műholdak és az általuk rögzített képekhez való hozzáférésért, de ez a megközelítés jelentősen javíthatja a veszélyeztetett elefántpopulációk nyomon követését a nemzetközi határokon átívelő élőhelyeken, ahol nehéz lehet engedélyt szerezni a repülőgépes felmérésekhez.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam