2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése

A biológiai sokféleség és az ökoszisztémák megóvásáról tárgyaltak a világ vezetői Párizsban, a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozón. A nagyrészt online zajló párizsi találkozó egyik fórumtémája a Nagy zöld fal projekt ösztönzése volt.

 A programot az Afrikai Unió még 2007-ben indította, a Szahara terjeszkedésének megállítására, valamint az aszályok és az éhínség problémájának kezelésére. A párizsi csúcstalálkozón Emmanuel Macron francia elnök jelentette be, hogy a fejlesztési bankok és a donorállamok több mint 14 milliárd dollárt ajánlanak fel a következő négy évre a nagy zöld fal felgyorsítására.

A nagy zöld fal az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig húzódó,

az egész Afrikai kontinenst átszelő, szárazságtűrő fákkal és cserjékkel tarkított füves térség lenne, egy fenntartható ökológiai rendszer az elsivatagosodás megállítására

– mondta el az InfoRádióban Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitási kampányának felelőse. Az elképzelések szerint a fal 8 ezer kilométer hosszú és 15 kilométer széles lesz, és a Szahara déli sávjában, a Száhel-övezetben fog megvalósulni, több célt szolgálva.

A Nagy zöld fal projekt célja 2030-ra 100 millió hektárnyi terület helyreállítása, tízmillió munkahely megteremtése és 250 millió tonna szén-dioxid megkötése Fotó: shutterstock.com

Elsősorban a Szahara terjeszkedését, a sivatagosodás megállítását szeretnék elérni, de emellett az ott élő, egyre inkább növekvő lakosságnak is megélhetést biztosíthatna. A szakember szerint egy ekkora erdőtelepítésnek már lehet a klímára gyakorolt hatása, újra termékennyé téve az érintett területet.

A Greenpeace munkatársa szerint a projekt a magyarországi költözőmadarak miatt is érdekes lehet, hiszen ezáltal könnyebben elérhetik majd az érintett fajok a telelőhelyeiket.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam