2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új darázsfajra találtak egy százmillió éves borostyánkőben

Eddig ismeretlen darázsfajt fedezett fel egy százmillió éves mianmari borostyánkőbe zárva egy német tudós.

Volker Lohrmann brémai rovarkutató és darázsspecialista azonosította a fajt, amely a trópusokon és szubtrópusokon elterjedt darazsak egy családjába tartozik – tette közzé a brémai Übersee (Tengeren túli) Múzeum, ahol a tudós a rovargyűjtemény kurátora.

A frissen felfedezett Cretolixon alatum darázsnemzetség nősténye egy 100 millió éves borostyánban Fotó: weser-kurier.de/Volker Lohrmann és munkatársai

Lohrmann a darázsfaj leírását egy nemzetközi projekt tagjaként készítette el, amelyben a németeken kívül kínai, francia és amerikai partnerek is részt vettek.

Gyakori, hogy egy kihalt fajt csak egyetlen lelet segítségével lehet felfedezni. A múzeum közleménye szerint Lohrmann és kutatócsoportja a Cretolixon alatumnak elnevezett új faj négy egyedét, két hímet és két nőstényt azonosított a borostyánkőben.

Fotók: researchgate.ne/Volker Lohrmann és munkatársai
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam