2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A háziállatok beoltása mellett érvelnek amerikai kutatók

A Kelet-angliai Egyetem, az Earlham Intézet és a Minnesotai Egyetem szakértői szerint ez egy szükséges lépés lenne a koronavírus elleni küzdelemben.

A koronavírust több állatfaj is el tudja kapni. Emiatt pusztítottak el tavaly 17 millió nyércet Dániában, és ezért dolgoznak most egy nyérceknek készülő védőoltáson.

Egyelőre még nincs arra bizonyíték, hogy az ember kutyáktól vagy macskáktól elkaphatja a vírust, a Virulence című folyóiratban megjelent vezércikkében a szakértők mégis aggasztónak értékelik a visszafertőzés lehetőségét.

Leginkább attól tartanak, hogy az emberek körül élő állatok kivihetik a betegséget a vadonba, ahol más állatokra átterjedve a vírus mutálódhat, idővel pedig egy új variánsként fertőzheti meg az embereket.

Bár a cikk szerzői szerint még nem tartunk ott, hogy a háziállatok komoly veszélyt jelentsenek az emberekre, érdemes felkészülni. „Egy ilyen, globálisan elterjedt vírus elleni oltókampány példa nélküli, így ismeretlen vizekre hajóztunk” – áll a cikkben.

A háziállatokról emberre nem terjed a fertőzés Fotó: shutterstock.com

A szakértők arra kérik a kormányokat, hogy a zajló oltások ellenére is tartassák be a járványügyi előírásokat, mint például a maszkviselés vagy a távolságtartás, mert csak így lehet korlátozni a vírus változását és terjedését.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam