2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fajmegóvásról is tanulhatunk egy albatroszfiókát figyelve (videóval)

A nap 24 órájában működő webkamerán keresztül lehet nyomon követni egy vasárnap kikelt északi királyalbatrosz-fiókának és szüleinek mindennapjait Új-Zélandon.

Az úgynevezett Royal Camet a Déli-szigeten lévő Otago régió északi királyalbatrosz- (Diomedea sanfordi), maori nevén toroakolóniájának egy-egy költőpárjára irányítják rá minden évben.

Az új-zélandi környezetvédelmi hatóság kedden jelentette be, hogy a fióka vasárnap kikelt egy inkubátorban, majd visszahelyezték a fészekbe apja, az LGK nevű madár alá. Az apa és az LGL nevű anya két hónapon át gondozza intenzíven a fiókát.

Eddig 16 fióka kelt ki az idei 41 tojásból.

Most, hogy a „Royal Cam-fióka” visszatért a fészekbe, érdemes bekapcsolódni a közvetítésbe, és figyelni, ahogy a toroa eléri a felnőttkort, miközben a faj megóvásával kapcsolatos munkát is megismerheti az ember.

A sokáig röpképtelen madárfióka első szárnypróbálgatásai augusztusra várhatók.
Broni szerint a tojásból épphogy kikelt fiókák kockázatos időszaknak néznek elébe: figyelni kell, nehogy légynyüvesség alakuljon ki náluk, és fontos, hogy a szüleik általi első etetésük zökkenőmentes legyen.

A legutóbbi költési szezon közvetítése meghaladta a 2,5 millió megtekintést világszerte, az érdeklődők együttvéve több mint 580 ezer órán át kísérték figyelemmel az albatroszcsalád életét.

Az Otago-félsziget északi csücske, a Taiaroa Head nevű terület ad otthont a világ legnagyobb királyalbatrosz-kolóniájának, mivel itt bőséges táplálékforrást találnak az óriási tengeri madarak. A királyalbatroszok szárnyfesztávolsága elérheti a 3,5 métert is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam