2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megegyeztek a kutatók: 14 milliárd éves az univerzum (videóval)

A tudósok között már régóta folyt a vita, hogy vajon pontosan mennyi idős az univerzum. Most egyezségre jutottak a csillagászok: megállapították, hogy mintegy 14 milliárd éves. A szakértők a chilei Atacama-sivatag felett lévő obszervatóriumból vizsgálták az univerzumból érkező legrégebbi fényt.

A kutatók a megfigyeléseik és kozmikus geometria segítségével azt állapították meg, hogy az univerzum kora 13,77 milliárd, plusz-mínusz 40 millió év.

Az új becslés, amit az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) Atacamai Kozmológiai Teleszkópja (ACT) által gyűjtött adatok alapján végeztek, megegyezik az univerzum sztenderd modelljén, illetve az Európai Űrügynökség Planck műholdja által végzett vizsgálatokon alapuló becsléssel. Utóbbi 2009 és 2013 között ugyanezt a fényt vizsgálta, amely az ősrobbanás maradványa.

Egy kutatócsoport 2019-ben a galaxisok mozgása alapján arra a következtetésre jutott, hogy az univerzum több százmillió évvel fiatalabb lehet, mint ahogyan a Planck-munkacsoport megjósolta.

Ez az ellentmondás arra utalt, hogy új modellre van szükség az univerzum vizsgálatához, és felébresztette a gyanút, hogy az eddigi mérések nem voltak helyesek.

„Most választ találtunk arra, hogy hol egyezik a Planck és az ACT” – mondta Simone Aiola, a Flatiron Intézet Számítógépes Asztrofizikai Központjának munkatársa.

Rövid videó az Atacama-sivatagban lévő obszervatóriumról:

Neked ajánljuk
Átfogó jelentés figyelmeztet az amazóniai esőerdő pótolhatatlan szerepére Lenyűgöző felvétel arról, hogyan olvadt össze nemrégiben két galaxis Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás Mosolyt csempésztek nehéz sorsú gyerekek arcára Tarnaleszeszen
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam