2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ legkisebb hüllőfajára bukkantak Madagaszkáron

A Münchenben lévő bajor állami zoológiai gyűjtemény szerint a mindössze 13,5 milliméteres hüllőt egy német–madagaszkári expedíció tagjai találták Madagaszkár északi részén.

Frank Glaw, a gyűjtemény munkatársa szerint a Brookesia nana névre keresztelt faj képviselője az eddig ismert csaknem 11 500 hüllőfaj legkisebb hím egyede. A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmány szerint ugyanakkor a miniatűr kaméleon nemi szerve testének 18,5 százalékával egyenlő hosszúságú.

Glaw szerint általában az apró kaméleonfajok egyedei rendelkeznek a legnagyobb párzószervvel – úgynevezett hemipénisszel – a testhosszukhoz viszonyítva. Ezt a megállapítást 51 kaméleonfaj összehasonlítására alapozzák a kutatók.

Az új faj alig nagyobb, mint egy emberi ujjbegy
Fotó: iflscience.com/Frank Glaw

Ennek egyik lehetséges magyarázata a nemek közötti méretbeli különbség lehet, ugyanis ezeknél a kis méretű fajoknál a nőstények általában nagyobbak a hímeknél. A kutatók a Brookesia nana egy nőstény példányát is azonosították, amelynek testhossza 19 milliméter volt.

„A rendkívül apró hímeknek viszonylag nagyobb nemi szervre van szükségük a náluk jóval méretesebb nőstényekkel való sikeres párzáshoz” – magyarázta Miguel Vences, a Braunschweigi Műszaki Egyetem munkatársa, aki a tanulmány társszerzője volt.

Fotó: iflscience.com/Frank Glaw

A szakembereknek mindössze két példányt sikerült felfedezniük az apró kaméleonfajból. Ezeknek a miniatűr teremtményeknek a természetes élőhelye gyakran nagyon kicsi, mindössze néhány négyzetkilométerre korlátozódik.

Neked ajánljuk
Azonosították a mai bálnák szárazföldi ősét Mégsem halt ki az ezüstfejű antechinus Két évtized után ismét rozmár látogatott a Watt-tengerhez (videóval) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam